Televizori mogu povrediti decu

Foto: Mojzagrebinfo/Pixabay.com

Svaki roditelj se pribojava da mu se dete ne povredi kako u kući, tako i u školi ili parku. Mnogi roditelji smatraju da je njihovo dete najsigurnije od povreda u kući, ispred televizora ili računara. Statistika, međutim, pokazuje da se na hiljade dece godišnje povredi od pada televizora, ponekad i dosta ozbiljno.

Kanadski istraživači sastavili su izveštaj u kome navode da ovim nezgodama odrasle osobe često nisu prisustvovale, što ukazuje na nedostatak svesti o opasnostima koje nesigurno namontirani ili postavljeni televizori predstavljaju za decu.

Izveštaj navodi da su ove povrede u porastu svuda u svetu. To potvrđuje podatak da je između 2011. i 2013. godine u proseku vuše od 15.000. dece hospitalizovano zbog povreda od televizora ili namešaja na kom je stajao televizor. Da bi se uvidela ozbiljnost situacije, navodi se podatak da je u periodu od 2000. do 2013. godine u Kanadi bilo čak 279 smrtnih slučajeva.

U istraživanje su bili uključeni doktori, profesori medicine i pedijatri. Došlo se do informacija da povrede od televizora ili nameštaja (police, komode) na kom televizor stoji, mogu biti bezopasne (uganuća i prelomi ruke ili noge), ali i najozbiljnije (naprsnuće lobanje, potres mozga), pa stoga naglašavaju da nameštaj na kom televizor stoji, kao i sam televizor, moraju biti obezbeđeni i osigurani.

Kako su u današnje vreme televizori sve veći i jeftiniji (ali sve tanji i sve nestabilniji), tako su i povrede sve češće. Prema izveštaju, 84% ovakvih povreda događa se u kući, a čak 3/4 kada dete ostane samo u sobi, bez nadzora odrasle osobe.

Najčešće se deca povređuju kada se penju na komodu ili policu s televizorom da bi dohvatila igračku. Uz to, razni komadi nameštaja nisu dizajnirani kao polica za televizor, pa se usled opterećenja ili drmanja lako lome, a televizor pada.

Da bi pomogli roditeljima i starateljima, izveštači su izneli nekoliko preporuka za zaštitu dece od mogućih povreda usled pada televizora:

  • objasnite deci opasnost od pada televizora
  • limitirajte igre u sobama sa televizorom
  • televizor stavljajte dalje od ivica komoda ili polica
  • postavite televizor po mogućstvu na zid i osigurajte ga (pričvrstite ga) prateći uputstva proizvođača
  • držite igračke i druge predmete sa kojima se dete igra dalje od televizora
  • nadgledajte decu dok se igraju, naročito kad su u blizini televizora
    vodite računa da se deca u sobi sa televizorom ne igraju loptom ili balonima

Istraživači su u svom izveštaju naveli mnoga zapažanja i komentare doktora u hitnim službama koji kažu da često vide različite povrede dece nastale od pada televizora.

Rešenja izgledaju prosto i jednostavno:

  • osigurajte televizor (monitor) od mogućeg pada
  • naučite decu da u prostorijama sa televizorom ili monitorom ne skaču, ne trče, ne “pentraju” se, ne bacaju predmete i ne bave se „mačevanjem“…

 

Ostavite komentar