U trendu

Temperature u kancelarijama

Sistemi grejanja i hlađenja u poslovnim zgradama projektovani su uglavnom tako da odgovaraju potrebama muškaraca.

U zgradama širom sveta temperatura u kancelarijama prilagođava se standardima koje je još davne 1960. godine odredilo Udruženje američkih inženjera za grejanje. Proračuni i projekti rađeni su na osnovu metaboličke stope žena i muškaraca i u cilju smanjenja potrošnje energije. Standardna temperatura u poslovnim prostorijama delimično je zasnovana na mirovanju metabolizma četrdesetogodišnjeg muškarca. Ipak, trebalo bi voditi računa o količini grejanja ili hlađenja kako bi se i žene prijatnije osećale.

Stručnjaci smatraju da je model iz 1960. godine ipak zastareo. Potrebna su dodatna detaljna terenska istraživanja kako bi se utvrdio kvalitet zgrada u kojima se živi i radi, pa na osnovu toga raditi dalje proračune.

Holandski istraživači posmatrali su 16 mladih žena čiji je metabolizam nešto niži od standardne vrednosti, pa zahteva niži nivo poslovnog hlađenja. Telo žene proizvodi, naime, manje toplote od tela muškarca i metabolizam je usporeniji, jer su žene sitnije od muškaraca i imaju manje mišićnog, a više masnog tkiva.

Kao jedan od dobijenih rezultata istraživanja, navodi se da žene u proseku više vole da borave u toplijem okruženju, oko 25 stepeni Celzijusa, a muškarci u nešto hladnijem.

Umesto zaključka

Na osnovu ovoga može se zaključiti da bi u klimatizovanim radnim prostorijama (bilo da je u pitanju centralna ili pojedinačna klima) trebalo neznatno povećati temperaturu u klima-uređaju, kako bi svima u prostoriji bilo prijatno.

Postavlja se pitanja: da li je bolje da zaposleni (i muškarci i žene) budu zdraviji i efikasnije obavljaju radne obaveze ili da poslodavci uštede energiju?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike