Tri najvažnije zapovesti za vozače

Foto: Ebowalker/Pixabay.com

Poznato je da mnoge iznenadi sneg usred zime, ali je najopasnije kada iznenadi vozače i ostale učesnike u sabraćaju, pa bude veliki broj nesreća, povreda ili zavejavanja.

Tri najvažnije zapovesti za vozače:

  • ne krećite na put bez preke potrebe
  • pripremite se ozbiljno pre polaska na put
  • vozite oprezno i pažljivo

1. Ne krećite na put bez preke potrebe!

Ako želite negde da putujete zimi, prvo proverite kakvo je stanje na putevima, ima li snega, leda ili magle. Kada planirate duži put ili duži boravak negde, proverite vremensku prognozu za te dane i za to mesto, odnosno za deonicu puta koju nameravate da pređete i dane kada treba da se vratite.

Kada su vremenske prilike loše, predstoji snežna mećava ili ledena kiša, odustanite od puta ako vam nije nužno. Ako pak morate da putujete, probajte autobusom ili vozom, pošto je ovim sredstvima lakše da zimi voze, a u slučaju zastoja, do njih će pre stići pomoć nego do automobila.

Ako morate baš vi da putujete, ne morate da vodite malu decu ili bolesne saputnike, jer njima hladnoća i eventualno probijanje kroz sneg neće biti niti lako ni dobro po zdravlje. Ako se putuje kraće, i to magistralnim putevima, opasnosti su manje, mada ni to nije uvek sigurno.

2. Pripremite se ozbiljno pre puta

Pre polaska na put, proverite tehničku ispravnost vozila: kočnice, akumulator, rashladni i sistem za grejanje, brisače, sijalice, maglenke, grejače stakala i sve one delove na vozilu koji na niskim temperaturama pomažu, a kvarom mogu stvoriti probleme pri pokretanju i upravljanju vozilom ili mogu uticati na vidljivost. Vozilo napunite gorivom, antifrizom i nesmrzivim tečnostima za pranje stakla. Gorivo će vam možda biti potrebno za rad u mestu i za grejanje, bez obzira na to što je put kratak.

Zimska oprema (pre svega zimske gume na sva četiri točka) preduslov je za bezbednu vožnju u zimskim uslovima, a posebno u jutarnjim i večernjim časovima, kada je zbog magle i mogućih padavina smanjena vidljivost, a kolovoz klizav. Pored snega i vode, na kolovozu se mogu naći pesak i blato, što povećava proklizavanje i smanjuje mogućnosti kočenja. Lance za sneg, malo peska u vrećici, sajlu za vuču i neku alatku (ašovčić, lopaticu, mali pijuk ili motičicu) ponesite obavezno, jer vam ponekad može „faliti neki metar“ da izađete na dobar put.

Vozači, obucite komotnu odeću i obuću, a naročito žene (devojke), da vam prilikom vožnje to ne bi smetalo. Tesna i obuća sa štiklama može stvarati probleme u upravljanju motornim vozilom.

Ponesite dosta stvari za oblačenje zbog iznenadnih dugih stajanja. Ponesite dodatnu ćebad ili neke pokrivače da biste se po potrebi umotali i izbegli smrzavanje.

Ponesite hranu i vodu, jer uvek može doći do dužih zastoja, kolona, ne zbog vas nego zbog nekog sudara ili iskliznuća i zaglavljivanja u snegu. Ne idite na zimsku vožnju sami, pošto vam ponekad treba samo malo guranja da biste se „izvukli“.

3. Vozite oprezno i pažljivo!

Pre uključivanja u saobraćaj, vozilo treba očistiti od eventualnog leda, snega i napadalog lišća, posebno stakla, jer smanjena vidljivost predstavlja veliki rizik. Nikada se ne zna kada vam loša vidljivost ili zamrzavanje brisača i prskalice može zasmetati. Ako imate snega na krovu, on se može pri kočenju „sručiti“ na šoferšajbnu, a to znači možda kritičnih par sekundi slabe ili nikakve vidljivosti. Očistite sneg i led oko točkova na blatobranima, jer to može smanjiti mogućnosti okretanja točkova.

U toku zimske vožnje, treba voziti smanjenom brzinom, držati veće odstojanje, sporije ubrzavati, blagovremeno i postepeno kočiti i izbegavati nagla kočenja i skretanja. Ako se toga ne pridržavate, moguća su proklizavanja, udaranje u drugo vozilo ili drvo, naletanje na ogradu, ivičnjak, pa čak i sletanje s puta.

Kada krećete na put u uslovima snega i leda, na mestima gde je to saobraćajnim znakom naznačeno, morate staviti lance za sneg i striktno poštovati ograničenja brzine, jer dok vozite obično nema problema, ali kada prikočite ili polazite, može doći do prokizavanja. Izbegavajte noćnu vožnju i vožnju u ranim jutarnjim satima.

Opasnost je ako na putu ima mnogo snega i smetova, pošto se lako možete zaglaviti u nekom nanosu. I na autoputu gde ima mnogo leda, opasnost mogu predstavljati velika vozila koja po takvom putu lako prolaze, pretiču i na vas prosto „bacaju“ led, sneg i prljavu vodu.

I „polučist“ put predstavlja opasnost, zato vodite računa o brzini. Opasno je kada je jedan deo puta suv, pa jedan deo mokar, a onda snegovit ili zaleđen, jer onda velika brzinom odjednom ulazite u druge uslove kretanja, pa usled brzine ili naglog kočenja proklizavate i gubite pravac.

Ponekad nemate utisak koliko je put klizav usled magle ili ledene kiše po hladnom vremenu. Stanite na bezbedno mesto i proverite nogama koliko je klizavo, pa ili odustanite od puta, ili sačekajte da prođu putari, ili opreznije vozite.

Ako je put neprohodan, sa puno snega, vratite se na bezbedno mesto i nemojte „probijati“ sneg i smetove (makar imali i džip) jer ćete se ili zaglaviti ili sustići nekoga ko se zaglavio i onda povratka nema, a ne mogu vas „očistiti i izvući“ niti doći do vas dok ne dođe neko vučno vozilo ili guseničar, a to može da potraje.

Ne dozvolite da deca i stariji neiskusni vozači sami upravljaju vozilom u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, kada su neke proslave ili praznici. Takve osobe obično precenjuje svoje mogućnosti i mogućnosti svog vozila, a potcenjuje opasnosti i uticaj drugih učesnika u saobraćaju. Noću je smanjena vidljivost, a povećana klizavost kolovoza, što povećava opasnost.

Koristite obavezno sigurnosne pojaseve i na prednjim i na zadnjim sedištima tokom vožnje, ne samo zbog zakonskih propisa – oni vas štite pri srednjim brzinama i prevrtanjima, kada se dešava i najveći broj saobraćajnih nesreća i najveći broj povreda.

Decu obavezno vozite pozadi u dečijem sedištu i vezane pojasevima, jer pri naglom kočenju “deca lete“ napred kao da su teška 400 kg, što niko ne može rukama da zadrži.

Ponovo potenciramo da vozači ne treba da upravljaju vozilima ukoliko su konsumirali alkohol. Ne prevozite osobe pod dejstvom alkohola na prednjem sedištu. Alkohol povećava bahatost, ometa bezbedne procene u vožnji, smanjuje vidljivost i brzinu reagovanja vozača u saobraćaju.

Pored pozitivnog i euforičnog raspoloženja, u kombinaciji sa promenom režima spavanja, većim unosom hrane i alkohola, dolazi do smanjenja psihofizičkih sposobnosti neophodnih za bezbedno upravljanje motornim vozilom, naročito zimi, a dodatna opasnost za takve vozače je pospanost, koja u vožnji može biti fatalna.

Ostalo

Vozači u gradu, pazite se u neposrednoj blizini tržnih centara ili pored objekata gde su proslave i sportski događaji, pored škola, zbog većeg broja pešaka koji su obično i neoprezni, a na klizavom putu posebno opasni.

Pešake upozoravamo, pogotovu one koji vode decu, da budu dodatno oprezni i da prilikom prelaska ulice koriste obeležene pešačke prelaze i semafore, jer je zimi, pogotovu noću, po kiši i snegu, smanjena vidljivost, a povećana klizavost, tako da ih vozači teže uočavaju, a manje vremena imaju za reagovanje i kočenje.

Napomena

Pre polaska na put, razmislite o ovome o čemu smo pisali, pa procenite da li treba polaziti!

2 komentara

  • Dragan Cvetkovic

    Nismo sve mogli da napišemo u jednom prilogu pa da i u komentaru damo još jedan savet: “Kada vozite po kolovozu sa ledom i snegom da biste proverili koliko je klizavo, kada je put širok i prav, uverite se da iza vas i ispred vas nema vozila, smanjite brzinu i kratko pritisnite kočnicu, bez okretanja volana, zatim pustite kočnicu i nastavite vožnju. Na ovaj način ćete se uveriti kakav je kolovoz i koliko je klizavo pa onda prilagodite brzinu uslovima puta”.

  • Djoka

    Postoji samo jedna zapovest: ne vozi, pusti druge da te voze!

Ostavite komentar