U trendu

Umivate li se pravilno?

Čak i umivanje lica može biti komplikovanije nego što mislite. Bakterije i prljavština koju skupljamo tokom dana, šminka sumnjivog kvaliteta i česta pogrešna nega kože, vrlo brzo mogu rezultirati lošim tenom i stvaranjem preuranjenih bora.

Ovu su pravila za umivanje:

Gel za umivanje treba biti prilagođen vašem tipu kože (masna, suva ili normalna) i imati odgovarajuću pH vrednost. Stručnjaci preporučuju da za čišćenje masne kože koristite gel ili penu, a za suvu kožu kremase teksture Sapun izbegavajte jer previše isušuje.

Iako se podrazumeva, bitno je naglasiti – pre bilo kakve intervencije na licu, ruke moraju da budu apsolutno čiste. Dakle, pre čišćenja i nege lica, ide temeljno pranje ruku na kojima se tokom dana sakupi gomila prljavštine i bakterija koje bi vašem licu nanele dodatnu štetu.

Peškir je potrebno menjati svaki dan. I jako je bitno da ne ostaje mokar duže vreme. Posle svakog korišćenja ga stavite na neki izvor toplote da bude suv za sledeće korišćenje. Na vlažnom peškiru se brže razmnožavaju bakterije.

Najčešća greška kod umivanja je previše topla (vruća) voda ili pak previše hladna. Vruća voda će isušiti kožu,a zbog hladne je moguće pucanje sitnih kapilara. Takođe, vruća voća uzrokuje upalu i može pogoršati stanje aknaste kože. Želite li da vaša koža bude postojano hidrirana, lice umivajte mlakom vodom. 
Lice treba da se umiva minimum dva puta dnevno – ujutru nakon buđenja, kada je dovoljno da ga osvežite samo mlakom vodom da isperete prljavštinu i bakterije koje se na koži skupe za vreme spavanja, i uveče, da biste skinuli šminu i bakterije skupljene preko dana.

 

Izvor: mogujatosama.rs

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike