U trendu

Zablude o procesima u našem telu

Postoji veliki broj zabluda ili "urbanih legendi" o hrani ili nekim procesima u našem telu koji utiču na zdravlje. Navešćemo samo neke od njih kako biste se upoznali sa pravom istinom.
Kad progutamo žvakaću gumu, našem organizmu treba 7 godina da je svari
Iako se može učiniti mogućim da se progutana žvaka zadrži u našem organizmu duže vreme zbog toga što se u ustima ne razlaže tako lako poput ostale hrane, a ni stomak je ne može rastaviti tako lako – ova trvdnja je ipak neistinita. Uprkos opšteprihvaćenom mišljenju da se žvakaća guma prosto lepi za unutrašnjost, naš sistem za varenje je dovoljno sposoban da pokrene žvaku putem kojim inače prolazi i ostala hrana, pa ona na kraju završava izvan organizma preko stolice.
Začinjena hrana prouzrokuje pojavu čireva
Nekada davno se jako začinjena hrana smatrala glavnim uzrokom čireva. Danas se zna da je to malo verovatno, štaviše, smatra se neistinitim. Razlog je taj što većinu čireva zapravo izaziva ili bakterijska infekcija poznatija pod nazivom Helicobacter Pulori ili lekovi protiv bolova poput ibuprofena i aspirina. Zaključak: začinjena hrana ima tu sposobnost da već postojeći čir učini još bolnijim, ali nikako nije njegov njegov glavni uzročnik.
Alkoholizam je glavni i jednini uzrok ciroze jetre
Neretko je prva asocijacija na cirozu jetre alkohol. Međutim, treba znati da je alkoholizam odgovoran za svega polovinu od ukupnog broja slučajeva ciroze jetre. I dok preterivanje sa alkoholom svakako dovodi do pojave izvesnih oštećenja jetre, to ne obuhvata uvek i cirozu jetre. Drugi česti uzročnici ciroze jetre jesu još i hepatitis B i hepatitis C.
Pasulj je kriv za gasove
Uprkos gomili šala, pasulj ipak nije neprijatelj broj 1 našeg stomaka. Sve zasluge zapravo pripadaju mlečnim proizvodima, a što smo stariji, naše telo je manje sposobno da apsorbuje laktozu iz ovih proizvoda.
Netolerantnost na laktozu podrazumeva da osoba ne sme da unosi proizvode mlečnog porekla
Netačno je da osobe koje pripadaju ovoj grupi ne smeju ni po koju cenu da konsumiraju mlečne proizvode. Njihova sposobnost da podnesu bilo koji iz ove grupe proizvoda znatno se razlikuje od sposobnosti osoba koje ne pate od ovog poremećaja. Naime, granica nekih osoba je svega jedna čaša mleka, druge pak mogu dobro da podnesu i dve, ili su otporne na jogurt i sladoled, ali ne i na mleko…
Cigareta ublažava gorušicu
Koliko god bilo zastupljeno ubeđenje da umirujuća cigareta ima sposobnost da umiri i gorušicu, ono je krajnje netačno. Štaviše, cigareta može doprineti pojavi i pogoršanju gorušice.
Opstipacija se javalja češće kako starimo
Možda jeste činjenica da ljudi u godinama češće imaju problema sa opstipacijom, ali svu krivicu nikako ne treba svaliti samo na "ostarelo" telo. Veliki je broj odraslih osoba koje često piju lekove u cilju lečenja drugih stanja i bolesti, a ti lekovi mogu izazvati i opstipacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.