najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ženski hormoni štite devojčice od olova

Oštećenje mozga koje nastaje usled izlaganja olovu može biti vrlo ozbiljno, a kada je reč o deci, stvar može biti alarmantna. Kako hormoni štite mozak dece od štetnog uticaja olova i koji hormoni su presudni – pokazuju rezultati najnovija studije.

U istraživanju je učestvovalo 40 dece uzrasta od 3 do 6 godina sa prostora Omaha u SAD. Ovo je inače područje sa najvećim zagađenjem od olova u Americi, zbog rafinerija koje su tamo radile poslednjih 125 godina. Na tom prostoru su i mnoge stare kuće koje još uvek imaju farbu na bazi olova, čak i zemljište ima visok nivo zagađenja.

Istraživači su utvrdili da su devojčice hormonski zaštićenije od dečaka od izlaganja olovu, pa je i eventualno oštećenje mozga kod devojčica manje verovatno.

Razlozi za ovakvu tvrdnju jesu ženski hormoni estrogen i estradiol, koji mogu zaštititi prednju oblast mozga od štetnog dejstva olova. Estrogen i estradiol mogu da deluju kao neuroprotektori negativnih uticaja neurotoksina koje sadrži olovo, navodi se u saopštenju studije.

Istraživači su otkrili i da od ispitivane dece dvadeset troje ima povišen nivo olova u krvi. Dečaci sa povišenim nivoom olova u krvi imali su loše rezultate na testovima pamćenja, pažnje i drugih misaonih sposobnosti, dok su devojčice na istim testovima imale mnogo bolje rezultate.

Primećeno je i da povišeni nivo olova ima manji uticaj na sposobnost čitanja nego na moć razmišljanja.

Umesto zaključka

Ovo je prva studija koja pokazuje kako olovo (visoka koncentracija olova u vodi, vazduhu i hrani) negativno utiče na decu (dečake i devojčice) i njihovo zdravlje. Takođe se došlo do interesantnog rezultata: devojčice su zaštićenije od negativnih uticaja olova nego dečaci, i to zahvaljujući hormonima u svom organizmu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike