U trendu

Živeti s pušačem

Nova studija upozorava na to da su nepušači koji žive sa pušačima izloženi trostruko većem nivou štetnih čestica nego što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. To znači da su nivoi štetnih čestica u kući sa pušačima slični onim u velikim zagađenim gradovima.

„Pušači često izražavaju stav da zagađenje spoljašnjeg vazduha predstavlja istu opasnost kao duvanski dim u kući“, kaže autor studije dr Šon Sempl sa Univerziteta u Aberdinu u Škotskoj.

„Merenja pokazuju da pušenje može da proizvede veoma visoke nivoe toksičnih čestica u domu. To znači da pasivno pušenje izlaže nepušača mnogo većim zagađenjima od onog koje može iskusiti napolju, u većini gradova. Dom bez duvanskog dima najefikasniji je način za drastično smanjenje iznosa štetnih čestica koje udiše nepušač, ali i deca“, savetuje Sempl.

Autori studije upoređivali su odnos nivoa čestica, kao što su prašina ili čađ u vazduhu, u 100 kuća sa pušačima i 20 kuća bez pušača u Škotskoj. Utvrđeno je da je prosečna koncentracija čestica oko 10 puta veća u domovima sa pušačima nego u nepušačkim domovima.

U proseku, nepušači koji žive sa pušačima izloženi su nivoima štetnih čestica tri puta više od limita godišnje bezbedne izloženosti, prema normama Svetske zdravstvene organizacije.

U rezultatima studije navodi se i da mnogi nepušači koji žive sa pušačima udišu slične količine štetnih čestica kao nepušači koji žive i rade u okruženju bez duvanskog dima, ali u gradovima sa visokim nivoima zagađenja vazduha, kao što su London ili Peking.

Istraživači su procenili da osoba koja živi u kući bez duvanskog dima udiše oko 0,76 grama štetnih čestica u periodu dužem od 80 godina, u poređenju sa 5,82 grama osobe koja svoje domaćinstvo deli sa pušačem.

Istraživači navode: ako bi pušači prestali da puše kod kuće, nepušači bi udisali oko 70% manje štetnih čestica dnevno.

Duvanski dim u „pušačkom domu“ najviše pogađa veoma malu decu i starije osobe, jer su njihova pluća i organizmi najosteljiviji.

Upozorenje za pušače: pušenje u domu nije „samo vaša stvar“ već ima štetan uticaj na zdravlje ostalih ukućana.

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike