najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Znali ste da vam terasa može poboljšati zdravlje?

Rezultati mnogih savremenih naučnih istraživanja potvrđuju da cveće u kući, bašti ili na terasi – doprinosi poboljšanju zdravlja ukućana.

Ukoliko se na terasi ili u dvorištu pravilno rasporedi odgovarajuće cveće i baštenski pribor, to će doprineti kvalitetu našeg života i zdravlja.

Foto: Dragan Cvetković
Foto: Dragan Cvetković

Cveće je naročito delotvorno protiv stresa i depresije.
Ako imate stan sa terasom, od toga možete napraviti ugodan kutak za cveće, za sedenje, za malu fontanu, za sušenje veša, a to će višestruko doprineti poboljšanju vašeg zdravlja.

Foto: Dragan Cvetković
Foto: Dragan Cvetković

Kako cveće utiče na zdravlje?

Zelenilo i cveće raznih boja u našoj neposrednoj okolini ulepšava i oplemenjuje ambijent u kojem živimo, relaksira nas i povoljno deluje protiv stresa i depresije. Odmaranje na terasi ili u bašti sa cvećem ili zelenilom – deluje smirujuće i pruža svežinu u vreme letnjih vrućina.

Miris cveća deluje kao neka vrsta aromaterapije i doprinosi našem ukupnom zdravlju.

Foto: Dragan Cvetković
Foto: Dragan Cvetković

Kada imamo biljke u dvorištu ili na terasi, one smanjuju buku i upijaju negativna zračenja iz naše neposredne okoline, a ujedno sprečavaju i dolazak prašine u naš stan. U toku letnjih vrućina, predstavljaju i svojevrsnu toplotnu izolaciju.

Da cveće može skrenuti negativnu energiju, potvrđuju i stručnjaci za feng-šui.

Same fizičke aktivnosti oko sađenja, zalivanja i održavanja cveća u bašti (dvorištu) ili na terasi takođe doprinose našem zdravlju, jer predstavljaju jednu “dozu” umerenih dnevnih fizičkih aktivnosti.

Kakvo cveće saditi?

Za gajenje cveća su najpogodnije bašte, dvorišta, terase, delovi stepeništa ili sims ispod prozora.

Uređenje terase zavisi od mnogo faktora, a najviše od veličine i položaja terase. Treba birati cveće koje cveta od proleća do jeseni i prilagoditi ga samoj terasi: sunčana, u hladovini, vetrovita, “suva” ili “kišna” (koliko je terasa izložena suncu, vetru ili kiši).

Preporučujemo neke od ideja za “organizaciju života” i gajenje cveća na prozorima, na terasi ili u dvorištu.

Za prozore preporučujemo manje plastične žardinjere ili saksije sa “običnim” ili visećim petunijama, muškatlama ili “bombončićima”.

Kada imate veliku terasu i ugrađene žardinjere, možete napraviti i mali park sa ružama, muškatlama, petunijama i nekim visećim saksijama sa cvećem koje pada preko saksija.

Foto: Dragan Cvetković
Foto: Dragan Cvetković

Ako je terasa manja, onda izaberite cveće koje odgovara položaju terase prema suncu (svetla ili tamna terasa).

Visećim saksijama možete ukrasiti delove zgrade koji štrče ili spoljne delove klima-uređaja.

U bašti, dvorištu ili na terasi (na prozoru) možemo gajiti i začine (ruzmarin, peršun, bosiljak, mirođija…), čak i neko voće i povrće (viseće jagode, kupine, mini viseći paradajz, krastavac…). Tada ćemo svež i zdrav začin ili voćku imati na dohvat ruke (ako nema mnogo prašine i smoga).

Kako urediti terasu?

Mini-fontana u dvorištu ili na terasi može biti izvor pozitivne smirujuće energije vode (tihi žubor).

Tende i zavese mogu zaštiti od kiše, vetra ili previše sunca.

Interesanta konstrukcija ili kanap od zida do zida mogu se uklopiti u ambijen gde će se sušiti veš.

Foto: Dragan Cvetković
Foto: Dragan Cvetković

U dvorištu ili na terasi mogu se rasporediti razne klupe, stolice, stočići, kako bi vreme provedeno u odmoru bilo prijatno.

Tarabice, pored toga što predstavljaju svojevrstan ukras, mogu pomoći cveću da ga ne polomi vetar i biti ujedno zaštita za nestašnu decu.

Sto i dve-tri stolice mogu poslužiti za sedenje, ali i za doručak, ručak ili večeru u prijatnom ambijentu.

Upozorenja

Treba voditi računa o izboru biljaka ako je neko od ukućana alergičan ili ako imate malu decu ili kućne ljubimce. Neke biljke ili njihovo lišće mogu biti opasni po zdravlje naših malih ukućana.

Napomena

Kao ideje mogu poslužiti i priložene fotografije cveća u bašti i na terasi…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike