najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Abortus i verovatnoća za prevremeni porođaj

Prekidi trudnoće su u današnje vreme postali česti – svaka treća žena u Britaniji imala je do 45. godine bar jedan abortus.
Abortusi su uglavnom bezbedni, ali kao i kod svih drugih medicinskih intervencija, rizik postoji. Jedan od problema koji se povezuje sa abortusima jeste povećan rizik od preuranjenog porođaja u narednim trudnoćama. Ovo je potencijalno ozbiljan rizik jer porođaj pre 37. nedelje može da dovede do zdravstvenih problema i problema u razvoju novorođenčeta, u retkim slučajevima i do smrti.
Ipak, mnoga istraživanja koja povezuju abortuse i prevremene porođaje istraživala su starije slučajeve kada su se abortusi obavljali fizičkim rastezanjem cerviksa kako bi se izvršila kiretaža. Od 1980. godine, druge metode su počele češće da se koriste. Žene u današnje vreme često koriste lekove kako bi izazvale abortus ili uzimaju lekove kojima se grlić materice omekšava kako bi se otvorio. Novije tehnike su manje štetne po grlić, što potencijalno umanjuje rizik od prevremenog porođaja.
Kako bi se ova tema dodatno istražila, naučnici su prikupili informacije od više od 730.000 prvorotki u Škotskoj između januara 1980. i decembra 2008. godine. Naučnici su istraživali slučajeve žena koje su imale abortus i koje su nakon toga imale prevremeni porođaj.
Šta kaže nova studija?
Kao i u prethodnim studijama, žene koje su imale abortus imale su veći rizik od prevremenog porođaja od žena koje nisu imale abortus.
Ipak, istraživanja su se promenila kada su naučnici razmatrali različite vremenske periode. Povezanost prethodnih abortusa i prevremenih porođaja bila je najjača između 1980. i 1983. godine, kada je verovatnoća za prevremeni porođaj bila 30% veća. Povezanost se smanjila između 1984. i 1999. godine. Od 2000. godine pa nadalje, očigledna povezanost nije postojala. Ove promene u riziku poklopile su sa promenjenim metodama abortusa.
Koliko je pouzdano ovo istraživanje?
Naučnici su do ovih razultata došli tako što su ispitivali i druge uticaje na prevremeni porođaj, uključujući i starost žene i to da li je ona pušač. Ovi faktori učinili su rezultate studije pouzdanijim. Veoma je značajno što je u ovom istraživanju pronađena i veza između metode abortusa i prevremenih porođaja.
Zašto je ovo bitno?
Mnogim ženama su u odluci o abortusu bitna osećanja i verovanja, pored samog zdravstvenog rizika. U Britaniji, lekarima se preporučuje da žene obaveste o mogućem riziku pri sledećem porođaju. Ovim se ukazuje da treba dodatno preispitati potencijalni uticaj abortusa na prevremeni porođaj.
Napomena
Svaki abortus je medicinska intervencija i on nosi rizik po zdravlje žene u momentu abortusa, ali i po kasnije zdravlje i trudnoće.
U našoj zemlji je i dalje, nažalost, veliki broj abortusa, a savremene metode koje bi smanjile rizike malo se primenjuju ili se uopšte ne primenjuju u praksi. Zbog toga je svaki abortus rizik po zdravlje žene, a u našoj zemlji je on znatno veći nego u Škotskoj ili drugim zapadnim zemljama.
Ono što važi i za Zapad i za nas jeste da mnogo više treba voditi računa o planiranju porodice i kontraceptivnim sredstvima, kako ne bi dolazilo do neželjenih trudnoća i “nasilnih” prekida trudnoća.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike