U trendu

Abortus nije sredstvo za kontracepciju

U našoj zemlji se veliki broj žena odlučuje za prekid trudnoće (abortus, kiretaža, namerni pobačaj…), što je veliki rizik za zdravlje žene. Umesto da pri seksualnom odnosu koriste savremena kontraceptivna sredstva, mnogi parovi se ponašaju neodgovorno, što dovodi do neželje trudnoće.
Kada žena ne planira trudnoću a sazna da je trudna, onda je već kasno za kontracepciju. Mnogi parovi nisu svesni da je svaki prekid trudnoće opasnost po zdravlje žene sa mogućim brojnim komplikacijama. Prekid trudnoće sobom nosi mnoge rizike, a među najopasnijim su sterilitet i sepsa.
Na pitanje ginekologa zašto ne koriste sredstva za kontracepciju, žene daju mnoge odgovore iz kojih se vidi da su ili neinformisane ili u zabludi.
Navešćemo neke od tih odgovora.

Spirala nije efikasna i nije zgodna za kontracepciju?
Mnoge žene nisu informisane o tome da su savremene spirale (materični umeci) veoma praktična i efikasna sredstva za kontracepciju. Savremene spirale su novog dizajna, izrađene od kvalitetnih materijala, tako da ženi uopšte ne smetaju tokom korišćenja. Savremeni umeci su bezbedni, sa niskim dozama hormona, tako da veoma povoljno deluju na ženski organizam.
Tablete izazivaju mučninu i bolne menstruacije?
Postoji više proizvođača kontraceptivnih pilula, a svaka farmaceutska kuća ima na tržištu po nekoliko različitih tipova tableta. Ukoliko ženi neka vrsta kontraceptivnih tableta ne odgovara, postoje druge, sa drugim vrstama i drugim dozama hormona, od kojih žena neće imati problema sa stomakom niti sa menstruacijama. Prilikom izbora vrste kontraceptivnih tableta, treba se konsultovati sa svojim ginekologom.
Kontraceptivne pilule izazivaju karcinom?
Nova generacija kontraceptivnih sredstava po svom sastavu čak i štiti ženu od eventualnog nastanka karcinom dojke ili karcinoma grlića materice.
Zaboraviću da popijem tabletu na vreme?
Savremene tablete za kontracepciju koncipirane su tako da se i u slučaju da žena nekoliko dana nije pila tabletu to može nadoknaditi sledećih dana bez nekih posebnih problema.
Šta ako posle primene kontraceptivnih sredstava želim trudnoću?
Posle prestanka korišćenja savremenih kontraceptivnih sredstava, nema problema da žena ostane trudna.
Primenom sredstava za kontracepciju nastaje maljavost i problemi sa kožom?
Pre dvadesetak godina pojedina kontraceptivna sredstva su kod nekih žena izazivala probleme sa kožom (ekcemi, akne…) ili povećavala maljavost. Današnja sredstva za kontracepciju prave se sa niskim dozama hormona koje su dobro izbalansirane, tako da čak smanjuju probleme sa kožom i maljama.
Ukoliko prestanem sa korišćenjem pilula, rizik od trudnoće postaje veći?
I ova konstatacija je netačna, jer se posle prestanka upotrebe kontraceptivnih tableta mogu koristiti druga sredstva za kontracepciju.
Nisam koristila kontraceptivna sredstva ali sam imala seksualni odnos?
I za ovakve slučajeve postoji rešenje, a to je "pilula za dan posle". Posle odnosa za koji se sumnja da može da izazove trudnoću, postoje jednokratne pilule koje u roku od 72 sata sprečavaju neželjenu trudnoću. Ove pilule se mogu koristiti kao sigurno sredstvo i kada druga sredstva "omanu", npr. kada se desi da pukne kondom.

1 komentar
  1. Dragana Mihajlović

    Predlažem da se mnogo više pažnje posveti seksualnom vaspitanju u kući i u školi. Deca već od 6. razreda osnovne škole moraju biti upućena u sve „tajne“ i treba otvoreno razgovarati sa njima o svemu. Rizik, posledice, kako sprečiti. Opširna i konstatna edukacija od roditelja i nastavnika, pa i dečijih seminara u okvriu zdrastvene zaštite, mogu da pomognu puno da se spreče neželjne trudnoće i veliki broj abortusa.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike