najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Antibebi pilule i rizik od zgrušavanja krvi

Evropska agencija za lekove odbacila je zahtev da se pooštre preporuke za neke oralne kontraceptivne pilule koje su povezane sa većim rizikom od pojave krvnih ugrušaka u arterijama i venama.
Komitet agencije je, pri proceni farmaceutskih rizika, pregledao dokaze, ali je odlučio da nema razloga da žene koje koriste kombinovana hormonska sredstva za kontracepciju i nemaju nikakvih zdravstvenih problema – prestanu da ih uzimaju.
Međutim, oni ističu da žene treba da budu svesne rizika od krvnih ugrušaka u venama – poznatog kao venska tromboembolija. Osim toga, lekari bi trebalo da prilikom propisivanja kontrecepcije uzimaju u obzir individualne faktore rizika kod žena.
Rizik je “mali”?
Pregledom dokaza potvrđeno je da je rizik od zgrušavanja krvi pri uzimanju kontraceptivnih pilula mali. Pokazalo se da postoje male razlike u riziku, bez obzira na vrste i količine progesterona koji tablete sadrže.
U februaru ove godine, Francuska je zatražila od Agencije da promeni smernice za takozvanu treću i četvrtu generaciju kontraceptivnih pilula uvedenih u upotrebu poslednje dve decenije. Ovi lekovi (preparati) dostupni su ženama kroz: pilule, kožne flastere i vaginalne prstenove. Pri analizi su pregledana sva sredstva (pilule) da bi se utvrdilo koliko u njima ima hormona estrogena i progesterona.
Tokom pregleda je upoređivan rizik od zgrušavanja krvi od svih sredstava za kontracepciju iz ”druge generacije”.
Ceneći sve raspoložive podatke, odbor je zaključio da se na osnovu količine i vrste hormona (estrogena i progesterona) koje sadrže antibebi pilule, rizik od od pojave ugrušaka krvi može podeliti u tri grupe:

  • 5 do 7 slučajeva krvnih ugrušaka godišnje na 10.000 žena
  • 6 do 12 slučajeva krvnih ugrušaka godišnje na 10.000 žena
  • 9 do 12 slučajeva krvnih ugrušaka godišnje na 10.000 žena

Poređenja radi, kod žena koje ne koriste ove preparate i koje nisu trudne, biće oko 2 slučaja krvnih ugrušaka svake godine na 10.000 žena.
Objektivno gledano, ovi slučajevi su veoma retki.
Ažurirano pakovanje
Preispitivanjem je takođe pregledan rizik od nastanka arterijske tromboembolije (krvnih ugrušaka u arterijama koji mogu izazvati moždani ili srčani udar). Odlučeno je da je rizik veoma mali i da nema dokaza za razlike u stepenu rizika između proizvoda u zavisnosti od vrste progesterona.
Odbor preporučuje da informacije o proizvodima, uključujući i uputstvo u kutiji, treba ažurirati kako bi se pomoglo ženama da steknu prave informacije za donošenje odluke o izboru kontracepcije (uz obavezne konsultacije sa svojim lekarom).
Takođe se preporučuje ženama koje imaju bilo kakva pitanja ili nedoumice povodom kontracepcije, da obavezno razgovaraju sa svojim ginekologom pri izboru sredstava za zaštitu.
Komitet će preporuke poslati Odboru za medicinske proizvode koji će odlučiti da li će ih usvojiti.
Jedna od direktorki u komitetu je u svom saopštenju izjavila: "Žene bi trebalo da nastave da koriste i dalje svoje kontraceptivne pilule. To su vrlo efikasni lekovi za sprečavanje neželjene trudnoće i koristi od toga daleko nadmašuju rizike od krvnih ugrušaka u venama i arterijama. Bez obzira na sve, i ovi novi dokazi jednostavno potvrđuju ono što smo već znali: da je rizik od zgrušavanja krvi od svih kombinovanih hormonskih kontracepcitivnih sredstava veoma mali.”
Iako postoji mali rizik, pri uzimanju tableta on se još više smanjuje ako se žena obrati ginekologu pri izboru antibebi pilula. Lekar će na osnovu njenog zdravstvenog stanja preporučiti i odgovarajuće tablete. Povremenom kontrolom se i taj mali rizik po zdravlje može eliminisati.
Sa druge strane, neželjena trudnoća, a naročito nepotrebni prekid trudnoće, nose sobom velike rizike po zdravlje i plodnost žena (posle prekida trudnoće, rizik za sterilitet je veoma veliki).

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike