U trendu

Brak bez seksa

Ono što svi brakovi i ozbiljne veze imaju zajedničko jeste to da, kad-tad, može doći do izvesnih neslaganja u seksualnim željama.

Kada kod žena dođe do nedostatka želje i potrebe za seksualnim odnosima, postoje određeni koraci koji se mogu preduzeti kako bi se to promenilo.

Uslov je da muškarac, iako ima jaku želju za seksom, bude istrajan, strpljiv i pun razumevanja. Kada je u pitanju nedostatak želje i potrebe muškarca, onda žena treba da bude strpljiva u prevazilaženju ovog problema.

Uočavanje problema

Prvo i najbitnije jeste da između dvoje ljudi u vezi postoji zdrava komunikacija, da bi se uočio problem i preduzele mere za njegovo rešavanje. To podrazumeva i donošenje odluke o tome da li je nivo nepoklapanja ono što najviše kvari vezu. Ukoliko mislite da jeste, pažljivo pročitajte ovaj tekst jer vam možda preti opasnost da se nađete u vezi u kojoj vas partner neće ozbiljno shvatiti, a to niko od nas ne želi.

Ono čega svi treba da budu svesni jeste da se zdrava komunikacija ne može pokrenuti i stimulisati ćutanjem, svađom, konstantnom promenom teme razgovora ili sličnim strategijama. Najpre treba reći koliko vam zapravo znači veza i šta je to što vam smeta ili što vas muči, jer svaki razgovor mora imati razumnu polaznu tačku.

Pomagala

U nedostatku podjednake želje, jedna strana može pribeći korišćenju određenih pomagala i stimulansa kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža (npr. prolaktin). Uzimajući u obzir to da se trenutno mogu mnogo lakše naći pomenuta sredstva za muškarce, žene ih mogu takođe koristiti, samo u manjim dozama. Ako muškarac koristi, recimo, jednu tubu određenog sredstva dnevno, za ženu će ta ista količina biti dovoljna za period od 10 dana.

Testovi i analize

Ukoliko klasični načini za rešavanje problema ne daju rezultate, onda treba početi sa nekim pregledima, testovima i analizama. Ipak, pre korišćenja bilo kog od sredstava, i muškarci i žene trebalo bi da urade testove za analizu krvi, kao i test na prolaktin (posebno muškarci sa manjkom interesovanja za seksualne odnose). Razlog za prolaktin test jeste i činjenica da, iako u jako malom broju slučajeva, visoki nivoi prolaktina kod muškaraca mogu otkriti postojanje moždanog tumora.

Što se tiče prolaktina i žena, onda kada se žena porodi i počne sa dojenjem, u organizmu prirodno dolazi do porasta nivoa prolaktina. Lučenje ovog hormona zapravo omogućava dojenje. Nakon porođaja, najčešće se svi ženski hormoni ne vrate u normalu, a pogotovo ne pre prestanka dojenja. To naravno ne znači da žene treba da požuruju svoje dete da se što pre odvikne od dojenja. Ono što je ženama neophodno jeste uspostavljanje ravnoteže između estradiola, progesterona i testosterona, tri najbitnija hormona.

Pri detaljnijem posmatranju nivoa testosterona, i kod muškaraca i kod žena, bitno je izvršiti i premeravanje slobodnih testosterona i ukupne količine. Eksperti takođe preporučuju i obavezno podvrgavanje testu nivoa globulina, čija je funkcija povezivanje gorepomenutih hormona. To se posebno preporučuje kod muškaraca i žena kod kojih je interesovanje za seksualne odnose na veoma niskom nivou.

Šta još može biti uzrok i šta tada raditi?

Naveli smo samo neke od mogućih problema i mogućnosti za njihovo prevazilaženje. Naravno, uzroci mogu biti i problemi drugačije prirode, poput dijabetesa, problema sa tiroidnom žlezdom, lekovi koji kao nuspojavu imaju potiskivanje seksualne želje, previše stresa u svakodnevnom životu ili na prvi pogled nevidljivi problemi sa samom vezom. Ukoliko je posle svega problem i dalje prisutan, najbolje i najefikasnije rešenje jeste posetiti psihologa ili terapeuta koji su specijalizovani za ovu oblast.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.