najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Broj trudnoća sve manji

Prema skorijem federalnom izveštaju, broj trudnoća u Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja da opada.
Stopa trudnica opala je na nizak nivo u 2009. godini, kada je bilo u proseku oko 102 trudnoće za svakih 1.000 žena starosti od 15 do 44 godine, prema najnovijim statističkim podacima iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Pad u odnosu na 1990. godinu iznosi oko 12%, pošto je tada bilo 116 trudnoća na 1.000 žena
Stručnjaci ističu dva faktora koji utiču na silazni trend: poboljšana je kontrola rađanja (planiranje porodice) i sve više žena se odlučuje za trudnoću u kasnijem periodu života.
Ovi trendovi su doveli do toga da je prosečna starost trudnica povećana.
Stopa broja trudnoća opada kod žena mlađih od 30 godina
Stopa trudnoća za tinejdžere takođe je dostigla istorijski minimum, za Ameriku karakterističan za sve rasne i etničke grupe. Između 1990. i 2009. godine, stopa trudnoća pala je za 51% kod belih i crnih tinejdžerki, a za 40% kod tinejdžerki Hispanoamerikanki. Za isti period, natalitet kod tinejdžerki pao je za 39%, a stopa abortusa smanjena je za polovinu.
"Količina znanja o opcijama za kontrolu rađanja i smanjenju neželjenih trudnoća, kod mladih žena znatno se promenila u odnosu na pre nekoliko decenija", rekla je dr Margaret Apleton, direktorka jedne klinike za akušerstvo i ginekologiju u Teksasu. Ona ističe kako je kontrola rađanja sada dostupnija ženama i da one imaju sve više znanja o tome.
Sve je više “starijih” trudnica
Istovremeno, stopa trudnoće stalno se povećava kod žena od 30 do 44 godine starosti. Za period 1990-2009, stopa je povećana za 16% kod žena starosti od 30 do 34 godine, a za 35% kod žena između 35 i 39 godina starosti.
Dr Dženi Konri, predsednik Američkog koledža za akušerstvo i ginekologiju, naglasila je kako je u razvijenim zemljama trend da žene rađaju decu kasnije u svom životu: "Ovo verovatno odražava želje i mogućnosti žena da ostvare svoje obrazovne ciljeve i grade karijeru."
Pored toga što žene sve više rađaju decu u “kasnijim godinama života”, bračni parovi se sve više odlučuju za manji broj dece, ističe dr Margaret Apleton u svom komentaru.
Sve više žena zbog profesionalnih obaveza odlaže rađanje prvog deteta, a onda se odlučuju za manji broj dece. U Americi se žene (bračni parovi) sve češće odlučuju za jedno dete ili dvoje dece, u poređenju sa četvoro ili petoro 1970. godine.
Navodimo još neke interesantne podatke pomenutog istraživanja:

  • Stopa tudnoća je opala za oko 10% i kod udatih i kod neudatih žena u odnosu na 1990. godinu.
  • Ukupna stopa abortusa kontinurano opada svake godine od 1980. godine do danas.
  • Stopa abortusa za neudate žene skoro je pet puta veća od stope za udate žene.

Koristi i rizici
Ono što važi za Ameriku, važi i za nas: pozitivno je to što ima manje trudnoća kod devojaka mlađih od 17 godina, a nije dobro što je sve više trudnica, prvorotki, starijih od 35 i 40 godina. Ginekolozi se slažu da su za žene biološki najbolje godine za prvu trudnoću između dvadesete i dvadesetpete godine, a da je optimalna trudnoća za žene između 25 i 35 godina starosti.
Majke “dobrog zdravlja i sa pristojnom telesnom težinom” verovatno će “lako zatrudneti, lako podneti trudnoću” i roditi zdravu bebu, bez obzira na godine starosti, smatra dr Apleton. Međutim, žene koje odlažu prvu trudnoću za kasne tridesete i rane četrdesete godine – imaju povećan rizik od pobačaja i genetskih abnormalnosti deteta. Kod žena ovih starosnih doba, sa godinama se takođe povećava i rizik od neplodnosti.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike