U trendu

Carski rez i sterilitet

Mala je verovatnoća da će prvorotke koje dete rode carskim rezom imati probleme sa sterilitetom u narednom periodu – rezultati su novog istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji.

Prethodne studije ukazivale su na to da je porođaj carskim rezom povezan sa procenama da žene kasnije teže ostaju trudne ili da su mogući duži intervali između narednih trudnoća.

Komentarišući istraživanje, Luiz Silverton, direktor za akušerstvo na Kraljevskom koledžu za babice, navodi u saopštenju: „Činjenica da su uticaji carskog reza na plodnost minimalni treba da uveri žene kojima je carski rez neophodan da će moći da imaju još jedno dete u budućnosti, ako žele.“

Ostali razlozi

U ovoj novoj studiji, istraživači iz Kraljevskog koledža za akušerstvo i ginekologiju i Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu pogledali su detaljnije podatke o majkama koje su imale carski rez i utvrdili da medicinske i društvene okolnosti, koje dovode do odluke o carskom rezu, mogu biti povezane sa očiglednim smanjenjem fertiliteta, a ne sam postupak carskog reza.

Dr Mahmud Tahir, jedan od koautoa, izjavio je u saopštenju: „Mogući efekti carskog reza na naknadnu plodnost jesu važni. U Velikoj Britaniji je sve veći broj carskih rezova i sve veći broj slučajeva steriliteta, ali treba proveriti da li su te dve tendencije međusobno povezane.“

Ovo je bila velika studija, usredsređena na vezu između načina porođaja i plodnosti, a da bi se smanjio rizik od pristrastnosti, bila je fokusirana samo na niskorizične trudnoće.

Dr Mahmud Tahir kaže: „Pažljivim razlikovanjem komplikacija u trudnoći, mi smo otkrili da carski rez kod prve trudnoće dovodi do veoma malog rizika za dalju plodnost žene. Mnoge druge okolnosti utiču na smanjenje plodnosti ovih žena, a ne sam carski rez.“

Rezultati

Za studiju objavljenu u časopisu „Human Reproduction“, istraživači su pregledali podatke više od milion niskorizičnih prvorotki koje su rodile bebe u engleskim bolnicama u periodu od 1. aprila 2000. do 31. marta 2012. godine. Od ukupnog broja žena, 21.4% je na svet donelo bebu carskim rezom, a manje od 4% njih je „biralo“ carski rez.

Žene sa trudnoćama visokog rizika nisu uzimane u obzir u glavnoj analizi.

Istraživači su otkrili da su sve vrste carskog reza povezane sa smanjenim naknadnim natalitetom, u poređenju sa ženama koje su imale „normalne porođaje“. Brojke su varirale kod različitih grupa žena. Najmanje smanjenje nataliteta bilo je kod žena koje nisu imale nikakve druge komplikacije tokom trudnoće. Smanjenje nataliteta u kasnijem periodu bilo je najveće kod žena koje su imale carski rez iz medicinskih razloga.

Generalno, istraživači kažu da postoji blagi negativni efekat porođaja carskim rezom na buduću plodnost majki.

Mišljenja

Luiz Silverton kaže: „Iako carski rez ima manje dejstvo na plodnost, to ne negira druge negativne efekte carskog reza. Žene treba da budu svesne posledica koje mogu nastati usled nepotrebnog carskog reza. Sve je više dokaza o negativnim implikacijama carskog reza na žene i njihove bebe. Carski rez je velika hirurška operacija koja može izazvati povećane komplikacija svaki put kada se sprovodi. Odluku o carskom rezu ne treba olako da donosi ni žena ili lekar.

Stručnjaci smatraju da treba da se smanji broj carskih rezova među prvorotkama. Lekari treba da nastave da podstiču žene da se odlučuju za vaginalni porođaj kada nema medicinskih razloga za carski rez.

Istraživači se slažu sa smernicama koje podstiču žene da detaljno razmotre sa svojim akušerom i babicom sve implikacije koje ima carski rez, pogotovo u okolnostima kada druge opcije ostaju otvorene.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike