najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Carski rez pri karličnom položaju bebe?

Porođaj prirodnim putem ili ne? Dvoumljenje između ova dva načina porođaja traje već duže vreme. Nova studija navodi da je carski rez najsigurniji način da se rodi beba koja je okrenuta karlično, mada ni rizici za rođenje vaginalnim putem nisu veliki.

Rizično je za bebu kada pri rođenju prvo idu noge pa onda glava i zbog toga se to smatra komplikovanijim rođenjem. Tri od 100 beba rađa se u takozvanom karličnom položaju. Mnoge žene se danas, i potrebno i nepotrebno, odlučuju za carski rez. Pri karličnom položaju bebe, u Americi se 1956. godine svega 10% žena odlučilo za carski rez, dok je 1990. godine taj procenat dostigao čak 95, a u Engleskoj 77%.

Studija nastoji da ukaže i na rizike koje nosi carski rez u odnosu na porođaj prirodnim putem, prilikom karličnog položaja bebe, pri čemu su kombinovani i analizirani podaci 27 studija. Vršena je kombinacija podataka o karličnim porođajima u periodu između 1993. i 2014. godine, i to samo podataka o rođenju jednog deteta (ne blizanaca, trojki…) u periodu između 37. i 42. nedelje (normalna trudnoća i normalan termin porođaja).

Rezultati su pokazali da je pri karličnom položaju, rizik od povrede ili smrti oko dva do pet puta veći pri vaginalnom porođaju u odnosu na carski rez.

Ipak, pri karličnom položaju bebe, apsolutni rizik od povreda ili smrti pri vaginalnom porođaju je mali:

  • oko 3 od 1000 žena umre
  • oko 7 od 1000 beba ima neurološka oštećenja
  • 24 od 1000 beba ima apgar (ocena vitalnosti novorođončeta) manji od 7, a preko 8 znači da je beba u dobrom stanju
  • 33 od 1000 beba ima problem s dobijanjem dovoljno kiseonika

Ova studija na osnovu kombinacije podataka ima značajan uticaj na promenu prakse, tj. smanjuje izbor ženama, pa zato dolazi do porasta broja carskih rezova na globalnom nivou. Carski rez je hirurška intervencija, ali se bez obzira na to mnoge žene odučuju za taj zahvat. Svaki karlični položaj nosi sobom određene rizike, bilo da je prirodnim putem ili carskim rezom, pa se tada preporučuje da porodilja zajedno sa svojim doktorom odluči o načinu rađanja bebe.

Profesor Alan Kameron, jedan od potpredsednika na Kraljevskom koledžu akušera i ginekologa, navodi da oni trenutno preporučuju carski rez u slučaju karličnog položaja bebe, ali to ne znači da ga uvek treba primenjivati.

Zaključci

Podsećamo da lekari smatraju da je prirodni porođaj najbolji i za bebu i za majku. Kada nastupe komplikacije ili se povećava rizik po bebu ili majku, treba pribeći carskom rezu, a ponekad je tako pri karličnom položaju bebe.

Prema tome, pri karličnom položaju novorođenčeta, rizici su prisutni u oba slučaja (i carskim rezom i vaginalnim porođajem), a sve veći broj žena tada se porađa operativnim putem. Glavni razlog za porast broja carskih rezova verovatno je u tome što su majke sve starije i kasnije se odlučuju za trudnoću.

Još članaka o carskom rezu…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike