U trendu

Da li dojenje štiti od trudnoće?

Pogrešno je verovanje da žena dok doji dete ne može da ostane trudna. Nakon porođaja, ako žena nema nikakvo krvarenje i dete se hrani isključivo dojenjem, plodnost žene jeste smanjena izvesno vreme.

Navešćemo nekoliko činjenica o plodnosti i seksualnoj aktivnosti žene posle porođaja i u periodu dojenja.

Rođenjem deteta život roditelja se dramatično menja, kako emocionalno tako i praktično, jer se javljaju mnoga nova iskustva i nove obaveze. Zbog novonastalih obaveza, mladi supružnici seksualnu želju u početku stavljaju u drugi plan, a kada se užele seksa, ponekad i zaborave na kontracepciju.

Neposredno posle porođaja, kod žene dolazi do poremećaja ravnoteže hormona, što izaziva i neke fiziološke simptome. Postporođajno krvarenje traje kod žena od četiri do šest nedelja i ginekolozi preporučuju da se u tom periodu izbegavaju seksualni odnosi.

Menstruacije su posle porođaja obično neredovne i ne javljaju se kod svih žena u isto vreme, pa je teško odrediti kada su plodni a kada neplodni dani.

Dešava se da kod nekih žena nakon dvadesetak dana od porođaja dođe do ovulacije, a da prvo menstrualno krvarenje počne 35 dana nakon porođaja. Zato na osnovu prvog menstrualnog krvarenja ne možemo zaključiti kada se plodnost žene ponovo vratila.

Zato se preporučuje da se sa kontracepcijom počne na vreme, kako bi se izbegla neželjena trudnoća.

Da li koristiti sredstva za kontracepciju posle porođaja?

Lekari preporučuju korišćenje sredstava za kontracepciju mladim bračnim parovima neposredno posle porođaja.

Obično se preporučuje da parovi mogu stupati u seksualne odnose kada prođe postporođajno krvarenje (oko šest nedelja posle porođaja), a da odmah počnu sa korišćenjem kontracepcije.

Bitno je da sredstva za kontacepciju koja koristi majka ne utiču na proizvodnju mleka.

Koja kontraceptivna sredstva koristiti posle porođaja?

U vreme dok žena doji mogu se koristiti sva kontraceptivna sredstva, osim onih koja sadrže hormone, jer hormoni mogu uticati na količinu mleka za dojenje.

Najbolje je da se mlade majke konsultuju sa ginekologom oko vida zaštite od trudnoće, uzimajući u obzir sve ostale karakteristike svog zdrvstvenog stanja.

Kada se odlučiti za sledeću trudnoću?

Neki roditelji bi želeli drugu bebu što pre posle porođaja, a neki što kasnije, pa i od toga zavisi korišćenje kontracepcije.

Većina stručnjaka tvrdi da je optimalni razmak između dva deteta oko tri godine, i za roditelje i za decu. Istraživanja su pokazala da nije poželjno da razmak između dve trudnoće bude manji od 18 meseci.

Ukoliko je razmak između rođenja dva deteta mali, to je preveliko opterećenje i za majku i za oca, kako fizički tako i mentalno i emocionalno. Takođe je prvorođenom detetu ovako mala vremenska razlika od brata ili sestre i psihički i fizički nepovoljnija. U takvim slučajevima, rođenje drugog deteta predstavlja veliki stres za starije dete.

Pored navedenih razloga, ustanovljeno je da ukoliko je razmak do naredne trudnoće kratak, dolazi do češćih prevremenih porođaja, a porođajna težina novorođenčeta u takvim slučajevima je smanjena.

Upozorenje mladim majkama

Na kraju vas samo podsećamo da dojenje nije efikasna kontraceptivna metoda i da je neophodno da žene nekoliko nedelja posle porođaja počnu da koriste sredstva za kontracepciju i bez brige uživaju u seksu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar