Da li vam je samo prijatelj ili…

Foto: BlueOlive/Pixabay.com

Da li muškarci i žene mogu biti samo prijatelji? Odgovor zavisi od ljudi u tom odnosu.

Ako osećaju neospornu međusobnu privlačnost, neki muškarci i žene ne mogu – ako su iskreni prema sebi – biti samo prijatelji.

S druge strane, neki muškarci i žene imaju vezu isključivo na platonski nivou i samo su prijatelji.

Postoje i komplikovaniji odnosi u kojima samo jedna osoba oseća seksualnu privlačnost prema drugoj. U ovakvim situacijama, privlačnost može uticati na međusobne odnose.

Atraktivnost ne mora biti okidač. Možda je jedan „partner“ svestan atraktivnosti na određeno vreme, ali se generalno međusobni odnosi svode na platonska osećanja. U ovakvim situacijama, atraktivnost se može relativno lako prevazići, oboje se prepuštaju romantičnim osećanjima i održava se platonska veza.

Kada nekoga veoma privlači prijatelj (prijateljica), osećanja mogu postati sila koja ne može da se ignoriše ili potisne. Tada muško i žensko moraju da se zapitaju da li su “samo prijatelji” ili nešto više, a to može biti previše bolno.

Pitanja

Prilikom odlučivanja o tome da li muško-žensko prijateljstvo zaista može ostati platonsko, treba uzeti u obzir sledeće znake upozorenja:

  • Mislite o svom prijatelju tokom dana – možda čak i više nego što mislite o svom partneru.
  • Imate romantične misli i osećanja o svom prijatelju.
  • Mislite o svom “platonskom prijatelju” tokom seksa sa drugom osobom.
  • Imate snažan osećaj da vam nedostaje prijatelj kada niste zajedno.
  • Preispitujete stalno sebe, da li vam odnos sa prijateljem znači više od odnosa sa partnerom.
  • Da li možda osećate seksualnu privlačnost prema prijatelju, pa vas emocionalna intimnost sa tim prijateljem ometa u „pravoj“ romantičnoj vezi? Ovo je ozbiljan problem koji je bolje rešavati pre nego kasnije.
  • Da li biste radije provodili vreme sa svojim prijateljem nego išli na sastanak? Morate da se zapitate da li vaše prijateljstvo ometa ili neguje vašu romantičnu vezu. Možda ćete se zapitati da li se simpatija ili čak ljubav prišunjala vašem „prijateljskom odnosu“.

Odgovori

Ako otkrijete da se bar jedan od ovih znakova upozorenja odnosi na vas, vreme je da ponovo razmotrite muško-žensko prijateljstvo. Razmislite i o ovim pitanjima:

  • Ako niste u drugoj vezi, da li želite da pokušate „skok“ od prijateljstva do romantične veze?
  • Ako znate da vaš prijatelj nije spreman ili zainteresovan za romantičnu vezu sa vama, onda je pametnije da održite postojeći blizak odnos i uspostavite distancu?
  • Ako ste u nekoj drugoj vezi, treba da donesete ozbiljne odluke o odnosu „veza sa jednom osobom“ i „prijateljstvo sa drugom osobom“ i o tome kako da nastavite. Odgovorite sami sebi da li je vaša “platonska veza” pretnja vašoj romantičnoj vezi i šta stvarno želite.

Umesto zaključka

Muško-ženska prijateljstva jesu moguća, što potvrđuju mnoga sadašnja i nekadašnja iskustva, a mnogo toga je opisano i u litaraturi. Najčešća su: poslovna, komšijska, hobi, grupna muško-ženska prijateljstva (porodična).

Muško-ženski odnosi, ljubav ili prijateljstvo, veoma su kompleksni i komplikovani. Isto se može reći i za istopolne veze – tanka je linija između platonskog prijateljstva i romantičnih osećanja i teško je time upravljati.

Da biste razlučili prijateljstvo od ljubavi ili romantike i razjasnili situaciju, morate biti iskreni prema sebi. Razmislite o svom prijateljstvu i „platonskoj vezi“, a zatim zapitajte sebe da li ćete zaista biti i ostati “samo“ prijatelji.

Napomene

Ovo su samo neka pitanja i odgovori koja su razmatrali stručnjaci. Ako vam je potrebna pomoć za emotivne probleme ili ponašanja, obratite se psihologu ili drugom kvalifikovanom stručnjaku za mentalno zdravlje.

Ostavite komentar