U trendu

Glavobolja u trudnoći

Zdravstveni radnici i trudnice treba da budu na oprezu sa mogućim opasnostima od pojedinih vrsta glavobolja tokom trudnoće. Glavobolje kod trudnih žena ponekad mogu biti uzrokovane nekim ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

Novi pregled, objavljen u časopisu „The Obstetrician and Gynaecologist“, ukazuje na to da je većina glavobolja koje su iskusile buduće mame bila bezopasna, ali u nekim slučajevima glavobolje mogu biti simptomi opasnih medicinskih stanja kao što je, na primer, preeklampsija.

Dobra nega

Najčešći uzroci glavobolje tokom trudnoće i u postnatalnom periodu obično su bezopasni, ali svaku glavoolju treba ipak ozbiljno shvatiti. Stručnjaci savetuju trudnicama, ginekolozima, akušerima i babicama da se prema glavobolji „ozbiljno“ odnose i preduzimaju ogovarajuću negu.

Iskustva govore da postoji 85 različitih vrsta glavobolja. Otprilike 90% glavobolja tokom trudnoće jesu migrene ili tenzione glavobolje. Neke trudnice tokom trajanja trudnoće imaju dosta glavobolja. Glavobolje mogu biti česte i intenzivne u prvih nekoliko nedelja trudnoće, ali one se obično smanje ili prestanu potpuno u poslednjih šest meseci.

Ove glavobolje neće naškoditi bebi, ali su neprijatne za trudnu ženu.

Temeljni uslovi

Međutim, trudnoća može dovesti do povećanog rizika od određenih sekundarnih glavobolja izazvanih lošim zdravstvenim stanjem. Istraživanja ukazuju na to da su između 2006. i 2008. godine neurološka stanja bila treći najčešći uzrok smrti među trudnicama.

Navodimo najčešće komplikacije zbog nekih glavobolja.

Preeklampsija: trudnoća dovodi do smanjenja učestalosti i ozbiljnosti napada migrene bez aure („zajedničke migrene“). Međutim, statistika ukazuje na to da žene koje imaju migrene tokom trudnoće imaju više od dva puta veći rizik od preeklampsije od žena koje nemaju problema sa migrenom.

Idiopatska intrakranijalna hipertenzija: ovo je retko stanje, češće kod gojaznih žena, a stvara pritisak unutar lobanje. To može biti fatalno ukoliko se ne tretira kao hitno medicinsko stanje.

Cerebralna venska tromboza: dešava se kada se krvni ugrušak razvija u duralnim venskim sinusima koji ispuštaju krv iz mozga. Glavobolja je najčešće jedan od prijavljenih simptoma ovakvog stanja.

Svest o opasnosti

U saopštenju, koautor studije Kirsti Revel, specijalista akušerstva i ginekologije iz Southamptona, kaže: „Glavobolje su uobičajene u životu i u trudnoći. Većina glavobolja je benigna, kao migrene ili tenzione glavobolje, ali neke vrste glavobolja mogu biti ozbiljan pokazatelj da nešto nije u redu sa trudnicom i trudnoćom.“

Bitno je da su lekari, babice i akušeri svesni znakova i simptoma povezanih sa „neobičnim glavoboljama“ i da znaju kada da potraže savet specijaliste.

Kada postoje sumnje da je glavobolja „ozbiljna“, potreban je detaljni pregled i po potrebi snimanje. Ako je potrebno snimanje mozga, nikada ne treba da bude uskraćeno ženi i kada je trudna. Žene treba da budu uverene da je snimanje bezbedno i da se preduzima u cilju njihovog zdravlja i zdravlja deteta.

U komentaru, Karmel Lojd, šef obrazovanja na Kraljevskom koledžu za babice, kaže: „Ovo je važno istraživanje i naglašava potrebu da zdravstveni radnici budu oprezni u potrazi za ovim znacima i simptomima tokom ženine trudnoće. Čim se posumnja u izvore glavobolja, trudnicu treba odmah uputiti kod relevantnog lekara.“

I ovo istraživanje ukazuje na to da trudnoću treba „ozbiljno“ shvatiti, pratiti i da ne treba donositi olako bilo kakve zaključke bez temeljnih analiza.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike