U trendu

Hemikalije i plodnost

Mnogi parovi imaju problema sa plodnošću i potrebno im je više meseci da žena ostane u drugom stanju. Nova istraživanja ukazuju da možda postoji povezanost između problema sa plodnošću i hemikalija koje se mogu naći u zemlji, vodi ili hrani.
Ove hemikalije nazivaju se i organohlorni zagađivači i mogu da se zadrže u prirodi i po više decenija. Određeni lipofilni organohlorni zagađivači nagomilavaju se u masnom tkivu kod životinja dok se perfluoro hemikalije (PFC) koriste pri proizvodnji odeće, nameštaja, lepkova, pakovanja hrane, teflonskih posuda i električnih instalacija.
Nova studija je pokazala da je kod muškaraca i žena sa visokim nivoima ovih hemikalija u krvi začeće otežano. Efekti ovih hemikalija izraženiji su kod muškaraca.
Prerano je reći na koji način izloženost ovim hemikalijama utiče na mogućnost začeća. Malo toga se može učiniti kako bi se smanjio već postojeći nivo hemikalija u organizmu. Ipak, postoje mnoge stvari koje se mogu promeniti kako bi se povećala plodnost, kao na primer prestanak pušenja i održavanje zdrave telesne težine.
Istraživanja
Oko 500 parova praćeno je u toku perioda od godinu dana kada su pokušavali da ostanu u drugom stanju.
Naučnici su analizirali prisustvo određenih hemikalija u krvi ovih parova. Žene su vodile dnevnik svojih menstrualnih ciklusa i rezultate kućnih testova trudnoće. Svakog meseca procenjivana je mogućnost začeća u zavisnosti od prisustva određenih hemikalija.
Otkriveno je da su mnoge hemikalije već prisutne u prirodi i da ih unosimo kroz mlečne proizvode i masti životinjskog porekla.
Šta budući roditelji mogu da učine?
Za početak treba uklanjati svu masnoću sa mesa i ribe. Masnoća sa mesa, osim što veoma često sadrži pomenute hemikalije, utiče i na telesnu težinu i stvaranje sala.
Naučnici kažu da unošenje ovih hemikalija otežava oplodnju za oko 20%, što je otprilike jednako efektu pušenja na začeće.
Mnogi parovi se u ovakvim situacijama okreću veštačkim načinima oplodnje. Studije su pokazale da neke od ovih hemikalija negativno utiču i na veštačku oplodnju, a ne samo na plodnost.
Naučnici su zbog toga dublje istraživali druge životne faktore kao što su alkohol, kofein i vitamini. To znači da možda postoje drugi faktori koji služe kao posrednici ovim hemikalijama kada je reč o smanjenju plodnosti.
Semi Dejvid, reproduktivni endokrinolog i specijalista za problematične trudnoće u Njujorku, kaže da uvek postavlja rutinska pitanja o izloženosti pacijenata pesticidima, razređivačima i drugim hemikalijama na poslu ili u svom okruženju.
Saveti
Njegov savet je da se hemikalije izbegavaju ako je to moguće kako bi se poboljšala plodnost. Iako se možda ne može mnogo učiniti protiv hemikalija oko nas, sigurno se može insistirati na: zdravoj ishrani (voće, povrće, žitarice, mahunarke…) , vežbanju, borbi protiv gojaznosti, alkohola i pušenja, jer svi ovi faktori utiču na plodnost.
Napomena
Otkrića ove studije nedavno su objavljena u onlajn magazinu "Environmental Health Perspectives".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar