Ima leka: Zbog ovog neugodnog problema mnoge žene su prestale da praktikuju seks

Desetak hiljada britanskih žena prerano je okončalo svoj seksualni život zbog neugodnog stanja koje je potpuno izlečivo. Reč o problemu suve vagine, a nova anketa otkrila je da polovina žena koje pate od tog stanja zbog njega manje praktikuju seks, dok ga se jedna četvrtina anketiranih žena potpuno odrekla – piše Mirror.

Problem je to koji većinom pogađa žene u menopauzi, a uz sve simptome koje menopauza donosi, ovaj problem ih čini dodatno razdražljivim i depresivnim i loše utiče na ljubavne odnose u kojima se nalaze.

Istraživanje sprovedeno na 500 britanskih žena koje pate od vaginalne suvoće pokazalo je da je 30 posto njih zabrinuto zbog dugoročnog uticaja problema na odnos sa partnerom, a jedna od ispitanica istakla je kako je problem bio neposredan razlog za propast 25-godišnjeg odnosa u kojem se nalazila.

Stručnjak za ginekologiju i menopauzu, doktor Luis Njuson izjavio je kako je ovo medicinsko stanje najozbiljniji simptom menopauze.

– To je ozbiljan i neugodan problem koji žene pogađa na više nivoa, a o njemu se najmanje priča. To se mora promeniti – izjavio je dr. Njuson za Mirror i dodao:- Vreme je da žene u menopauzi shvate da se problem vaginalne suvoće može i treba lečiti.

Zabrinjavajuća je činjenica da, uprkos lošem uticaju ovog čestog zdravstvenog problema, više od polovine žena ne koristi nikakve proizvode niti uzima lekove i preparate za ublažavanje simptoma.

Jedna od pet anketiranih žena izjavila je kako osećaju preveliku neprijatnost da bi o problemu razgovarale sa partnerom, a četvrtina njih oseća otpor i prema razgovoru sa lekarom. Dakle, više od četvrtine žena pogođenih ovim problemom nepotrebno ostaje frustrirano i samo u borbi sa neugodnim stanjem.

Stanje je to koje negativno utiče ne samo na polni život, nego i na svakodnevne aktivnosti. Tako jedna od deset žena tvrdi da čak i najbanalnije radnje poput hodanja ili sedenja mogu da budu neprijatne, dok vežbanje ili putovanje na duže relacije predstavlja veliku neprijatnost pa i bol.

Srećom, moderna medicina nudi niz tretmana, hormonalnih terapija i manje ili više zahtevnih rešenja koje ženama mogu pomoći, vratiti im samopouzdanje i seksualno zadovoljstvo i opšte oplemeniti i olakšati ne baš jednostavan klimakterijski životni period.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike