Iz presađene materice rođena beba

Nedavno je jedna žena iz Švedske rodila zdravu bebu – prvu bebu u svetu koja se rodila iz presađene materice!

Žena stara 36 godina, čiji identitet nije objavljen, kaže da joj je rođenje deteta omogućilo da se prvi put oseća kao majka posle mnogo godina bez nade. Ova žena, rođena bez materice (genetsko stanje), bila je jedna od devet švedskih žena kojima je urađena transplantacija materice od živog davaoca u 2013. godini.

Presađenu matericu donirala joj je žena, dugogodišnji porodični prijatelj, stara 61 godinu, koja je prošla kroz menopauzu 7 godina pre operacije.

Prevremeni porođaj

Beba je prošlog meseca prevremeno rođena nakon 31 nedelje sa težinom od 1,775 kilograma, nakon što se kod majke razvila preeklampsija, komplikacija u trudnoći čiji su simptomi visok krvni pritisak, otoci i velike količine proteina u mokraći.

Ovaj uspešan porođaj daje nadu mnogim ženama koje su ostale bez funkcionalne materice usled brojnih razloga, uključujući lečenje raka i drugih bolesti ili urođene mane. Prema procenama, samo u Velikoj Britaniji ima više od 12.000 žena sa ovakvom vrstom neplodnosti.

Žena iz Švedske imala je zdrave jajnike i bila je u stanju da proizvede jaja. Ona i njen partner podvrgnuti su tretmanu za proizvodnju 11 embriona, koji su zamrznuti.

Uspešna trudnoća

Godinu dana nakon transplantacije materice, istraživači predvođeni Matsom Branstromom, profesorom akušerstva i ginekologije na Univerzitetu u Geteborgu, prebacili su jedan embrion u novu matericu, što je rezultiralo pozitivnim testom na trudnoću tri nedelje kasnije.

Praćenjem stanja majke, utvrđeno je da rast fetusa, protok krvi kroz matericu i pupčana vrpca – izgledaju normalno tokom trideset i jedne nedelje trudnoće.

„Pronašli smo samo jednu epizodu blagog odbacivanja tokom trudnoće, a to je uspešno lečeno kortikosteroidima i žena je radila puno radno vreme sve do dana pre porođaja“, kaže Branstrom u saopštenju.

Iako na ovakve medicinaske poduhvate možda ima i primedaba, ovo je još jedna pobeda nauke i medicine koja će u budućnosti pomoći mnogim ženama. Ovakva iskustva će medicinskim stručnjacima sigurno omogućiti, u narednim godinama, i druge vrste presađivanja organa u cilju omogućavanja „normalnog“ života nekim ljudima, odnosno rešavanja nekih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike