Izuzetno redak poremećaj: Ova žena je alergična na spermu

Ona ima izuzetno redak poremećaj koji je teško prepoznati. Sličan je vaginalnim infekcijama, pa se žene često pogrešno leče. Alergen je u samo spermi što od života pravi prilične poteškoće.

Žene alergične na spermu ponekad reaguju samo na jednog partnera, dok je tokom seksa sa drugim izabranikom sve u redu. Bilo je i slučajeva da se simptomi pojave nakon višegodišnje veze sa istim partnerom. Ovo stanje se često dijagnostikuje kao vaginiti, infekcija ili neka polno prenosiva bolest.

Devojka, koja se predstavila pod pseudonimom Laura, napisala je pismo za portal Broadly, da bi pomogla drugima da shvate šta im se događa, prenose inostrani mediji.

Ona ima 30 godina, a pre tri godine saznala je da je alergična na spermu. Kaže da nije ništa primetila ranije iako je bila seksualno aktivna od svoje 17. godine.

„Sa 25 godina upoznala sam svog prvog ozbiljnog dečka. Odlučili smo da nećemo da koristimo kondome. Tada sam primetila da, ako se ne istuširam odmah posle seksa, u roku od pet minuta koža mi pocrveni, kao da me je neko išarao crvenim flomasterom. Išla sam kod lekara, postavljala pitanja, ali smislenog odgovora nije bilo. Pokrenula sam potragu na internetu. Ispostavilo se da sam alergična na spermu“, napisala je ova mlada žena.

„Saznala sam da antihistaminici mogu da ublaže reakcije, ali dugoročno ili da se suzdržavam od seksa, koristim kondome ili da idem na desenzibilaciju. To bi značilo da treba da budem izložena alergenu da bi vremenom postalo tolerantna na njega. Moja dijagnoza nametnula mi je dodatna pitanja, kako ću ostati u drugom stanju. Jako sam zabrinuta, ali sam saznala da ću u nekoim uslovima, pod strogim nadzorom lekara ipak moći da imam decu. Moja alergija je zbog preosetljivosti na proteine u muškoj spermi. Osim crvenila može da se pojavi bol, svrab i peckanje u intimnom području. Pojavljuje se u rasponu od deset do trideset minuta od odnosa , a simptomi traju i nekoliko sati ili nekoliko dana. Kod nekih žena simptomi su slabije izraženi i isključivo se javljaju na intimnom području, dok kod drugih reakcija može biti toliko jaka da imaju problema sa disanjem“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike