U trendu

Kad žena ne uživa u seksu – lečenje

Gubitak želje, nedostatak orgazma ili bol tokom seksa kod žena – medicinski se naziva seksualna disfunkcija.

Seksualna disfukcija kod žena može se javiti povremeno ili periodično, a kod nekih stalno. Ovaj problem može se pojaviti u određenim situacijama, ali i pri svakom seksualnom odnosu.

Ukoliko žena i njen partner ne mogu „sopstvenim snagama“ da reše ovaj problem, treba se javiti lekaru, a stručnjaci preporučuju neki od medicinskih ili alternativnih tretmana.

Medicinski tretmani

Delotvorni tretmani često zahtevaju razgraničavanje zdravstvenog stanja od hormonskih promena. Zbog toga postoji više lekova koje lekari prepisuju.

Flibaserin – prepisuje se ženama sa niskim seksualnim nagonom u premenopauzi uz savet da se nikako ne meša sa alkoholom zbog nuspojava. Ukoliko u periodu od osam nedelja nema poboljšanja, treba prestati sa uzimanjem leka.

Estrogen – terapija obuhvata vaginalni prsten, kremu ili tablete. Poboljšava disfunkciju vaginalnog tonusa i elastičnost, povećava protok krvi u vagini i obezbeđuje bolje podmazivanje.

Androgen – terapija uvećanja testosterona. Bez obzira na to što žene imaju mnogo manje testosterona nego muškarci, on je bitan u seksualnoj funkciji. Ova hormonska terapija zbog mogućih zdravstvenih problema zahteva praćenje stanja lekara.

Potencijalni nepotvrđeni tretmani

Postoje i tretmani za lečenje seksualne disfunkcije kod žena koji se povremeno koriste, a zvanično nisu odobreni:

Tibolon – sintetski steroid – lek koji se koristi za lečenje osteroporoze kod žena u postmenopauzi.

Inhibitor fosfodiesteraze – grupa lekova za lečenje erektilne disfunkcije kod muškaraca u lečenju ženske disfunkcije pokazuje rezultate.

Vijagra – može se pokazati kao korisna za žene koje imaju seksualnu disfunkciju, ali samo ako nemaju nikakve zdravstvene probleme. Kombinacija sa bilo kojim drugim lekom može izazvati ozbiljne srčane probleme.

Pitanja koja se tiču seksualne disfunkcije često su složena, pa se neretko dešava da ni najbolji lekovi ili tretmani ne mogu pomoći ukoliko su emocionalni i socijalni faktori nerešeni.

Saveti svim ženama sa problemima seksualne disfunkcije:

  • izbegavajte alkohol
  • ostavite cigarete
  • budite fizički aktivni
  • nađite vremena za odmor i opuštanje

Pored svega navedenog, postoje i obećavajuće terapije za poboljšanje seksualnog zadovoljstva, a one podrazumevaju:

Svesnost – vrsta meditacije, bilo pojedinačne ili grupne, koja čini da žena poveća svest, prihvata realnost, posmatra svoje misli i emocije bez osude.

Akupunktura – ubadanje tankih iglica na određena mesta na telu tela može imati pozitivne efekte na seksualnu disfunkciju kod žena.

Joga – niz položaja i kontrolisane vežbe disanja pomažu u fleksibilnosti tela i omogućuju miran um. Pojedine vežbe mogu kanalisati seksualnu energiju i poboljšati funkciju.

Kao zaključak

Na osnovu svega navedenog, može se zaključiti da u svakoj fazi života može doći do promene seksualnih želja, uzbuđenja i zadovoljstva.

Prilagođavanje i prihvatanje tih promena znači istraživanje novih aspekata svoje seksualnosti radi bolje seksualne funkcije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)