Kafa i valunzi

Unos kofeina može pogoršati talase vrućine kod žena u menopauzi (valunge) i noćno znojenje, koje se javlja kod otprilike dve trećine žena koje prolaze kroz menopauzu.

„Dok su ovi rezultati preliminarni, naša studija sugeriše da ograničavanje unosa kofeina može biti korisno za žene u postmenopauzi kako bi se smanjili dosadni valunzi i noćno znojenje“, rekla je istraživač dr Stefani Faubion, direktor Klinike za žene na klinici Mejo u Ročesteru.

Kofein – stimulans koji se nalazi u kafi – izgleda ima drugačiji efekat na žene na početku menopauze (u perimenopauzi). U njihovom slučaju, kofein može povećati raspoloženje, pamćenje i koncentraciju.

Nalazi objavljeni u internet izdanju časopisa „Menopauza“, potiču sa Mejo klinike i ankete sprovedene između 2005. i 2011. godine u kojoj je učestvovalo više od 1.800 žena u menopauzi. Simptomi su upoređivani kod žena koje ne piju kafu i žena koje kroz kafu u organizam unose kofein.

„Simptomi menopauze kod žena mogu biti izazov za mnoge strategije upravljanja neželjenim simptomima“, rekla je Faubion.

Jedan od načina da se stekne kontrola nad dosadnim simptomima menopauze jeste da se vodi računa o tome šta se jede. Istraživači napominju da to znači generalno odricanje od jako začinjene hrane i toplih napitaka, kao i kofeina, alkohola i duvana.

Imajući u vidu da oko 85% Amerikanaca pije kofein u nekom obliku na dnevnoj bazi, Faubion i njene kolege pokušali su da utvrde u kojoj meri kafa ili kofein kao stimulans mogu da utiču na jačinu valunga i noćnog znojenja.

Prilikom ankete, ženama su ponuđeni različiti odgovori na pitanje kako se osećaju kada piju ili ne piju kafu. Većina odgovora anketiranih ukazivala je na to da unos kofeina pogoršava neprijatne simptome menopauze.

Rezultati i napomene

Izbegavanje previše kofeina, održavanje zdrave telesne težine, umerena fizička aktivnost i meditativne tehnike – mogu da pomognu u smanjenju valunga i noćnog znojenja kod žena u menopauzi.

Istraživači predlažu slojevito oblačenje (prilikom vrućine, smanjiti broj slojeva odeće, a prilikom hladnoće povećati) i spavanje na posteljini koja upija vlagu i ne izaziva dodatna znojenja, kao i dodatna sredstva za ograničavanje nelagodnosti u menopauzi.

Žena dostiže menopauzu – vreme kada njeni mesečni ciklusi (menstruacije) prestanu – najčešće posle 45. godine starosti.

Podsećamo da žena prema ovom periodu u svom životu treba da se odnosi kao prema normalnom prolaznom stanju u životu. Ako su neprijatni simptomi suviše intenzivni, možda je potrebna i pomoć ginekologa.

Napominjemo da je i u ovom periodu ženinog života potrebna iskrena podrška i razumevanje porodice.

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike