U trendu

Začudićete se: evo kako izgleda seks mladih roditelja

Da li roditeljstvo znači da je vaš seksualni život opustošen zbog neprospavanih noći, čestog hranjenja bebe i redovnog menjanja pelena?

Prema istraživanju koje je sprovela britanska organizacija za pomoć roditeljima NCT, mnogi očevi tvrde da je rođenje bebe učinilo da postanu bliskiji sa svojim bračnim partnerom.

Anketom je obuhvaćeno 869 mladih mama i 296 mladih očeva koji su prvi put postali roditelji.

Šta je beba promenila?

Istraživanje je pokazalo sledeće:

 • 44% novih očeva smatra da su njihovi odnosi sa partnerkom nakon rođenja bebe postali bolji, bliskiji i kvalitetniji
 • 19% ispitanika smatra da sada ima jaču vezu sa partnerom
 • 21% ispitanika je reklo da nakon rođenja bebe ima manje seksa i manje intimnih trenutaka nego ranije
 • istraživanje je otkrilo da 6% novih očeva misli da je njihov odnos sa partnerkom postao lošiji nego ranije, jer je beba postala centar pažnje.

Umor

Među ispitanicima koji su izjavili da posle rođenja bebe imaju manje seksualnih odnosa, najčešći razlozi su bili manjak vremena zato što su supružnici umorni zbog promenjenog ritma spavanja.

Sara Mek Mulen, šef istraživanja u NCT, izjavila je u saopštenju: „Imamo neke mešoviti vesti za mlade očeve: više članova u porodici može da znači manje zajedničkog vremena za supružnike, ali odnos među partnerima može biti kvalitetniji, a broj seksualnih odnosa manji. Često mladi roditelji prolaze kroz fazu kada jedan od njih u jednom periodu roditeljstva gubi interesovanje za seks. Dinamika u novoj porodici može značiti da je manje intimnosti između mame i tate, ali tokom vremena odnosi se usaglašavaju i često postaju jači nego ranije.“

Saveti za život sa bebom

Izdvajamo neke savete za nove mame i tate:

 • Odvojite vreme da slušate jedni druge i pokušajte da otvoreno i iskreno razgovarate.
 • Vi i vaš partner prolazite kroz period sa ogromnim promenama, pa pokušajte da to prebrodite sa razumevanjem.
 • Pristupajte fizičkoj intimnosti osetljivo, spremni da pronađete nove načine izražavanja osećanja dok ponovo ne budete oboje spremni za seks.
 • Planirajte vreme da budete zajedno samo vas dvoje – pokušajte da uklopite ili prilagodite neke stvari u kojima biste uživale zajedno u svom „novom“ životu kao što su gledanje neke muzičke emisije ili filma.

Rona Mek Kendliš, savetnik u Kraljevskom koledžu za babice u Engleskoj, iznela je korisne komentare:

 • Veoma je pozitivno to što većina mladih roditelja iz ove ankete tokom prvih dana života bebe formira jaču vezu sa svojim partnerom.
 • Važno je da pre rođenja deteta oba roditelja razgovaraju o tome kako će deliti brigu o bebi i kako će planirati vreme zajedno.
 • Parovi mogu proći kroz ogromne promene i izazove u emocionalnom i fizičkom odnosu, dok je supruga u drugom stanju a zatim i u ranom roditeljstvu, i zato se treba pripremiti za to.
 • Tokom trudnoće, važno je podučiti i ohrabriti partnere, i majke i očeve, dok se pripremaju za roditeljstvo. To znači ne samo nuditi savete za novu bebu već pomoći supružnicima u drugim promenama u životu i u njihovom međusobnom odnosu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike