Kako da ublažite simptome PMS-a?

Više od 90 odsto žena povremeno oseća neprijatne simptome predmenstrualnog sindroma – stres, nadutost, bolove u stomaku, nagle promene raspoloženja, anksioznost. Pet do 10 procenata žena ima veoma ozbiljne tegobe, koje značajno utiču na njihov svakodnevni život.
Svakog meseca menjaju se nivoi estrogena i progesterona, hormona koje luče jajnici. Otprilike petog dana menstrualnog ciklusa, estrogen signalizira sluznici u materici da se priprema za primanje oplođene jajne ćelije i ona počinje da bubri. Jajna ćelija sazreva oko sredine cikusa, otprilike 14. dana u ciklusu koji traje 28 dana. Kada je jajnik izbaci, on počinje da luči hormon progesteron, koji upravlja pripremama za trudnoću. Ako se jajna ćelija ne oplodi, sluznica materice se ljušti i dolazi do menstruacije. U prvom delu ciklusa, preovladava estrogen, a u drugoj progesteron.

Estrogen je hormon povezan sa materijama koje su odgovorne za dobro raspoloženje i oslobađanje energije, dok progesteron umanjuje njihovo lučenje u mozgu. Potvrđeno je da su oba hormona povezana sa simptomima, ali oni nisu i uzrok PMS-a. Danas se verovatnijim čini objašnjenje da PMS nastaje
zbog ometanja međusobnog delovanja ova dva hormona. Do danas nije sasvim razjašnjeno šta uzrokuje sve tegobe koje se javljaju u ovoj fazi ciklusa žene. Fibrocistične,nekancerozne ,promene u dojkama mogu da izazovu nabreklost,a uzrok bola u trbuhu,osi PMs-a može biti i endometrioza ili pak infekcija uzrokovana hlamidijom.Pojačana žeđ i nekontrolisani apetit mogu
se javiti i zbog dijabetesa ili nekih endokrinih poremećaja, dok za promene na koži mogu biti “krive” i alergije – tako da je veoma važno razlučiti šta su stvarni uzroci simptoma koji karakterišu i PMS.

Terapija PMS-a
Ukoliko se žalite na izražene predmenstrualne tegobe, lekar će vam najpre preporučiti jednostavne promene u načinu života, kao što su kontrola stresa, promene u načinu ishrane, više spavanja i vežbe. Treba da smanjite unos kafe i konzumiranje cigareta. Kofein pojačava PMS simptome, pre svega anksioznost, nesanicu, nervozu i razdražljivost. Nikotin može pojačati PMS i više nego kofein, te se savetuje da, pre nego što uzmete lek protiv nekog od simptoma PMS-a, prestanete da pušite. Alkohol takođe treba izbegavati jer troši B vitamin, ometa metabolizam ugljenih hidrata i opterećuje jetru.

Zbog zadržavanja tečnosti u telu, žene često imaju utisak da se goje. Nadimanje i nakupljanje vode uzrokuje napetost u dojkama i stomaku, a ponekad i pojavu migrena. Smanjivanjem unosa soli može se primetno smanjiti zadržavanje vode, znojenje ruku i stopala. Kako se tečnost zadržava i u ćelijama mozga, ishranom koja podrazumeva manji unos soli eliminisaće se glavobolje. Mnoge žene u danima pre menstruacije posežu za slatkišima, ali šećer ne umanjuje simptome PMS-a, za razliku od nekih drugih vrsta hrane. Složeni ugljeni hidrati, kao što su integralne žitarice, mahunarke, sveže voće i povrće, telu će dati sve potrebne vitamine i minerale koji ublažavaju simptome PMS-a.

Tokom PMS perioda najbolje bi bilo da izbegavate:

• Proste ugljene hidrate (slatkiše, torte, čokolade)
• Kafu
• Alkohol
• Cigarete
• Slane grickalice

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike