U trendu

Kako seks utiče na radni učinak?

Svaki poslodavac se pita: “Šta čini srećnim radnika da bi bio produktivaniji?“

Rezultati jednog istraživanja pokazuju sledeće: „Seksualni život može da čini čuda sa radnim učinkom: nakon seksa zaposleni su narednog dana u boljem raspoloženju, što dovodi do većeg radnog angažovanja i većeg zadovoljstva poslom.“

Naravno, ne samo poslodavci, svako bi želeo da bude dobro raspoložen tokom celog dana i da sa lakoćom obavlja sve svoje obaveze. Jedan od razloga mogao bi da bude dobar seksualni život.

Istraživanje

Jedna naučna studija obuhvatila je 159 udatih-oženjenih radnika koji su anketirani dnevno tokom dve nedelje praćenja. Osobe koje su imale seksualni odnos tokom noći bile su u boljem raspoloženju za rad sledećeg dana, što je dovodilo do viših nivoa radnog angažovanja i većeg zadovoljstva poslom.

Korisni efekti seksa na obavljanje radnih obaveza jednako su uticali i na muškarace i na žene i trajali su najmanje 24 sata nakon seksualnog odnosa.

„Mi pravimo viceve o ljudima koji su posle seksa veseli kao da je proleće. Ispostavilo se da je zapravo dobar i uspešan seksualni odnos prava stvar za raspoloženje i radni učinak i da treba obratiti pažnju na to“, izjavio je autor studije Kit Levit, vanredni profesor na Državnom univerzitetu u Oregonu (SAD).

U univerzitetskom saopštenju povodom objavljenih rezultata istraživanja, naglašava se da održavanje zdravih porodičnih odnosa, koji uključuju i zdrav seksualni život, može pomoći zaposlenima da budu srećni i uključeni u rad. Očigledno je da od toga imaju korist i zaposleni i organizacije za koje oni rade.

Pokazalo se da su međusobni odnosi kompleksni, tako da stres na poslu šteti seksualnom životu zaposlenih, a „loš seks“ loše utiče na radni učinak.

Stručnjaci podsećaju da seks ima jake socijalne, emotivne i psihološke prednosti na život i odnose u porodici, ali i na poslu. Zato ne treba ljubav i seks smatrati nevažnim stvarima u životu već kao nešto čemu treba dati prioritet.

Seks pokreće oslobađanje hormona koji su uključeni u osećaj za nagradu, socijalno vezivanje i privrženost, što znači da je seks „prirodni lift za raspoloženje“.

Tako smo dobili još jedan dokaz o značaju ravnoteže između dobrog posla i dobrog načina života.

Rezultati studije objavljeni su nedavno u časopisu „Journal of Management“.

Zaključak

Savremena tehnologija (mobilni telefoni, internet, rad od kuće…) nudi iskušenje da radnik ostane stalno „uključen“ i da je stalno u poslu, ali je verovatno bolje da se povremeno isključi ako može.

Poslodavci treba da podstiču svoje zaposlene da se potpuno isključe iz rada posle radnog vremena, tokom vikenda i tokom godišnjeg odmora, kako bi se dobro odmorili i osvežili za naredne radne dane.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike