U trendu

Kontracepcija kroz vekove

Pogledajte šta su sve žene koristile za kontracepciju! EngenderHealth je organizacija koja se bori za pravo žena da same odlučuju hoće li i kada roditi. Tim povodom objavili su zanimljivu listu najbizarnijih kontraceptivnih sredstava.

Još u drevnim civilizacijama, žene su bile odlučne u nameri da same kontrolišu hoće li i kada da zatrudne.
Sigurne su se metode pojavile tek u 20. veku, a pre toga koristile su se različite mešavine koje su neretko bile vrlo otrovne, a gotovo nikad uspešne.
Organizacija EngenderHealth u svojoj video listi opisuje najbizarnije ‘kontraceptive’.

Više od tri hiljade godina pre Hrista, Egipćanke su pre snošaja u vaginu stavljale mešavinu krokodilskog izmeta pomešanog s medom. Nešto kasnije, 500 godina pre Hrista, Evropljani su došli na ideju da bi ih od trudnoće mogli zaštititi testisi lasice. Nije ih se konzumiralno, niti unosilo u telo na neki drugi način, već ih se nosilo poput nakita.
Što se pak oralne kontracepcije tiče – Francuskinje su u 17. veku redovno pile sok od luka. Drevni Grci bili su još maštovitiji – svojim su ženama preporučivali konzumaciju vode koju su kovači ranije koristili za hlađenje metala. Danas znamo da je takva voda otrovna i vrlo štetna za organizam.
Od 16. do 18. veka Kanađanke su kao kontracepciju koristile sušene testise dabra koji su se stavljali u žestoka alkoholna pića. To ih nije zaštitilo od trudnoće, ali jeste od trezvenosti.
Povrh svega, Evropljani su godinama koristili svinjska creva kao kondome za višekratnu upotrebu, a lista ide i dalje, kao što možete videti u priloženom videu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike