Korišćenje pilula za dan posle u porastu

Novi izveštaj iz Sjedinjenih Država pokazuje da se upotreba kontraceptivnih pilula ”za dan posle” (ili za „jutro posle“) drastično povećala u protekloj deceniji.
Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 4,2% žena je 2002. godine reklo da su koristile ove pilule, ali u periodu između 2006. i 2010. godine, ta cifra je skočila na 11%, što podrazumeva oko 5,8 miliona žena između 15 godina i 44 godine starosti.
Pilula koja se smatra hitnom kontracepcijom za sprečavanje neželjene trudnoće, naročito je popularna među mladim ženama između 20 i 24 godina starosti, one su činile 23% korisnika.
U izveštaju se takođe navodi:

  • 16% korisnika ovih pilula je uzrasta između 25 i 29 godina, 14% tinejdžerki od 15 do 19 godina i samo 5% starijih od 30 godina
  • 19% žena koje koriste pilulu nisu bile u braku, dok 14% njih živi sa partnerom
  • najčešći razlog za korišćenje kontraceptivne pilule jeste strah da kontraceptivno sredstvo koje se koristi možda neće delovati ili su žene imale seksualni odnos bez zaštite
  • većina žena koje su koristile pilulu za jutro posle, uzele su je samo jednom, 24% dva puta, a 17% – najmanje tri puta

Ove pilule se sastoje od visoka doze progestina koji sprečava trudnoću tako što odugovlači ovulaciju (proces kada se jaje oslobađa iz jajnika i putuje u jajovod gde postaje dostupno za oplodnju). Neka istraživanja pokazuju da hitne kontraceptivne pilule mogu otežati spermatozoidima da dođu do materice, a mogu učiniti i da materica bude manje gostoljubiva prema njima.
Iako se pilula za jutro posle može uzeti i do pet dana nakon nezaštićenog seksa, ona postaje manje efikasna što duže žene čekaju.
Dr Džil Rabin, šef ambulantne zaštite za akušerstvo i ginekologiju i šef uroginekologije na Long Ajlend medicinskom centru u Njujorku, smatra da povećana upotreba pilula za jutro posle ima veze sa njenom dugovečnošću i zato što je dokazano da su ove pilule bezbedne i efikasne. „Pilule za jutro posle su sigurnije od aspirina“, kaže ona.
Ona takođe osporava tvrdnju nekih konzervativnih grupa koje doživljavaju ovu pilulu kao pilulu za abortus. „To definitivno nisu pilule za abortus, jer kada je jaje oplođeno, pilula ne deluje", dodaje ona. „Daleko je bolje da se spreči neželjena trudnoća ako žena nije spremna da zatrudni“, zaključuje ona.
Organizacija ”Planirano roditeljstvo” takođe je pozdravila nove zaključke, rekavši da je pilula za jutro posle ključ za pružanje izbora ženama.
„Ovi podaci podvlače ono što viđamo na našim zdravstvenim centrima svakodnevno, da je kontrola rađanja veoma važna za zdravlje žena i da one moraju imati pristup kompletnom spektru metoda“, kaže Debora Nukatola, viši direktor medicinskih usluga organizacije "Planirano roditeljstvo". „Prethodne studije su takođe pokazale da je ovaj vid hitne kontracepcije bezbedan za žene svih uzrasta i da se stopa nezaštićenog seksa ne povećava uprkos tome što tinejdžeri imaju lakši pristup pilulama za dan posle“, dodaje ona.
Napomena
U svetu, prema nekim pokazateljima, samo oko 8% žena koristi dugoročna kontraceptivna sredstva, a kod nas kontracepciju koristi relativno mali broj žena, dok je broj abortusa zbog neželjenih trudnoća relativno velik.
Napomiljemo da tablete za „dan ili jutro posle“ nisu kontracepcija (i ne reklamiraju se kao sredstvo za kontracepciju), ali da pomažu protiv neželjene trudnoće posle „nezaštićenog odnosa“. Bez obzira na to što mnogi smatraju da su ove tablete „potpuno bezopasne“, ipak ih ne treba previše često koristiti.
Svrha kontraceptivnih pilula za „dan posle“ je da se koriste u „kriznim situacijama“, kada nije bilo kontracepcije ili niste sigurni da je primenjena kontracepcija „bila dobra“. Stručnjaci savetuju da pilule za „dan posle“ treba koristiti najviše dva-tri puta godišnje.

Ostavite komentar