Kućni poslovi i seksualna želja

Foto: Adrianna Calvo/Pexels.com

Često se postavlja pitanje muškosti, tj. šta muškarca čini onim što jeste i da li bi bio predmet jače žudnje da je ovakav ili onakav. Ako ste muškarac i mislite da biste pomažući u kućnim poslovima imali više seksa sa partnerkom – možda bi trebalo da se preispitate.

Nova studija iz Amerike sugeriše da muškarci koji rade tradicionalno ženske poslove, poput čišćenja i kuvanja, imaju manju posvećenost svojih supruga u seksu od muškaraca koji rade tradicionalno muške poslove poput popravki kućnih aparata, nameštaja ili rada u vrtu.

Mišljenje istraživača je da ženama nije baš privlačno da posmatraju svoje muškarce kako peglaju veš ili sređuju čarape. Pomoć muškaraca u kući ne znači i bolji seksualni život.

Drugim rečima, iako se žene mogu pohvaliti svojim muževima koji im pomažu oko tradicionalno ženskih poslova, ti napori se mogu završiti pretvaranjem supruga u saputnika ili cimera, a ne u predmet ženske požude.

Interesovanje na ovu temu nastalo je na osnovu istraživanja iz 2008. godine prema kojem su seksualne odnose više imali muškarci koji su pomagali svojim suprugama oko kućnih poslova. Ovo istraživanje, međutim, pokazuje suprotne rezultate. Prethodno istraživanje je razumljivo, jer je zasnovano na principu usluga u braku, pa bi žene bile srećnije, a i seks češći i bolji.

Pa ipak, istraživanje 4.500 bračnih parova u Americi donosi sledeće podatke: 34 sata nedeljno provedenih zajedno u ženskim poslovima i 17 sati nedeljno u muškim poslovima – donosi seks u proseku pet puta mesečno. Tradicionalno, žensko ženski poslovi, a muško muški poslovi donose „rezultat“ od 1,6 puta više seksa mesečno. Prilikom obrade ovih podataka, uzeto je u obzir vreme provedeno u braku, struktura porodice, udeo žena u prihodu, zaposlenost žena van kuće, obrazovanje i zdravlje.

Prvi podaci o ovoj temi datiraju još od pre 20 godina. Od tada do danas primećena je mala promena u pogledu kućnih poslova, iako se stalno priča o polnoj jednakosti.

Najupečatljivija promena – ukoliko danas jedan od supružnika ostane bez posla, on ili ona preuzima najveći deo kućnih poslova. Doduše, postoji i mogućnost smanjene učestalosti seksualnih odnosa ukoliko oba supružnika tokom dana dosta i naporno rade van kuće, pa im umor umanjuje seksualno zadovoljstvo.

Pretpostavlja se da previše umora sprečava obavljanje bilo kog kućnog posla, a samim tim i potrebu za seksom.

Iz Španije, međutim, dolazi podatak iz ranijeneg istraživanja koji pokazuje da više zajedničkih kućnih poslova supružnika dovodi i do više seksa. Više provedenog vremena zajedno znači više energije i više seksa.

Na kraju, predlog svim bračnim parovima je da se dobrim odnosima, direktnim razgovorima ili pregovorima oko podele kućnih i ostalih poslova, ali i svih drugih obaveza, može postići dobar kompromis, ljubav i odličan seks.

Ostavite komentar