najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Lečenje sifilisa

Borba sa bilo kojom bolešću počinje ustanovljenjem dijagnoze. U slučaju sifilisa, to nije jednostavno uraditi: njegovi simptomi mogu biti razni, a razvoj bolesti često nije sasvim trivijalan i prepoznatljiv. Ozbiljnost ovog oboljenja zahteva, naravno, obavezna laboratorijska ispitivanja pre postavljanja konačne dijagnoze. Najpouzdaniji način je, naravno, izolovati treponemu, dakle ustanoviti njeno prisustvo na neposredan način, ali je ovo moguće samo ako na površini tela postoje delovi zahvaćeni „erozijom“, tj. čirevima ili osipom. Sve ostale metode dijagnostikovanja ove bolesti zasnivaju se na ispitivanju krvi. Prilikom zaraženja, u njoj se pojavljuju posebna antitela – belančevine koje proizvodi organizam radi borbe sa uzročnikom.

Ova antitela mogu se identifikovati tzv. Vasermanovom reakcijom. Krv za ovaj test uzima se iz vene. Rezultati testa veoma su pouzdani, osim ukoliko se osoba nije zarazila tek nedavno, pa se količina antitela neophodna za verodostojan rezultat još nije obrazovala. Verodostojan rezultat moguće je dobiti tek dve nedelje po pojavi tvrdog šankra.

Brži odgovor daje sistem ekspresne dijagnostike zasnovan na osetljivijoj reakciji mikroprecipitacije. Istina, ovaj sistem ne reaguje samo na bledu treponemu već i na druge slične mikroorganizme. Ipak, to ne umanjuje značajno pouzdanost ovog testa koji, zajedno sa sumnjivim simptomima koji bi ukazali na sifilis, omogućuje da se sa lečenjem počne već u najranijem stadijumu, kada su i šanse za potpuno izlečenje maksimalne.

Još je osetljiviji test u kojem se upotrebljavaju imunofluorescentni pigmenti, koji su u stanju da identifikuju čak i pojedinačna antitela. Međutim, reagensi i oprema neophodni za ovaj test toliko su skupi, da se obično primenjuju samo u izuzetnim slučajevima.

I, najzad, vredi spomenuti još jedan test koji je nezamenljiv u poznijim stadijumima oboljenja, kada su zaštitne snage organizma iscrpljene dugotrajnom borbom tako oslabele da Vasermanova reakcija može dati odrečan rezultat.

Treba imati u vidu da korišćenje prezervativa snižava rizik od zaraze sifilisom, ali ne štiti od njega u potpunosti.

Za razliku od mnogih drugih infektivnih bolesti, sifilis ne stvara trajni imunitet, te je moguće zaraziti se njime ponovo.

U razdoblju trudnoće treba posetiti ginekologa već u ranoj fazi. Dve obavezne analize krvi na Vasermanovu reakciju (u prvoj i u drugoj polovini trudnoće) daju maksimalno pouzdano jemstvo zdravlja deteta.

Što se ranije postavi dijagnoza i započne lečenje, to će ono biti delotvornije i manje će biti potrebno vremena za njega.

I najzad, svima koji se leče od sifilisa neophodan je stalni dispanzerski nadzor.

2 komentara
  1. Vladimir Ilić

    S obzirom na to da sam dosta tekstova pročitao na ovu temu, tekst nije loš, ali što kaže osoba u prethodnom komentaru, ovom temom se treba malo više pozabaviti zato što ljudi, a posebno omladina, malo zna šta je uopšte polna bolest. Naime, hoću da ispričam svoj slučaj. Kad sam prošle godine bio u vojsci, davala se dobrovoljno krv da bi se dobilo par dana nagradnog. Prijavio sam se i sam. Posle nedelju dana je došao nalaz, trebalo je da odem do bolnice, jer imam neka antitela, naime, reč je o sifilisu. Najpre nisu hteli da mi kažu, da bih kasnije samoinicijativno saznao. Opet su mi vadili krv. Nisam išao kući. Tri nedelje sam živeo u saznanju da imam sifilis i u to vreme sam zadobio traumu koju i sad vučem. Nakon tog testa rečeno mi je da nemam sifilis, ali nije isključeno da ga možda i imam. Ne znam da li su se zavitlavali sa mnom ili šta, ali ja od tada imam fobiju od bilo koje bolesti i mogu slobodno da kažem da sam navukao traumu koju ću možda vući ceo život. Radio sam već dva testa i bili su negativni, ali ja čim utvrdim neku promenu na telu, smatram da možda imam neku bolest. Poenta je da ipak treba da se čuvamo i da koristimo te prezervative, jer mnogo znače. Eto, otvorih dušu 🙂 Pozdrav!

  2. Ivana Gašić

    Tekst je dobro napisan, razuman za nemedicinsku populaciju, ali mislim da treba više govoriti o takvim temama, jer ima dosta seksualno prenosivih bolesti, a većina mladih ljudi ih ne shvata ozbiljno! S obzirom na to da radim na jednoj klinici na kojoj se javljaju prenosioci ili sami oboleli od tih bolesti, znam sigurno da je dosta obolelih koji to prikrivaju!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike