U trendu

Lekovi za poboljšanje plodnosti

Najnovija istraživanja pokazala su da upotreba lekova za poboljšanje plodnosti, tj. lečenje steriliteta, ne izaziva povećan dugoročni rizik od raka dojke, jajnika ili materice.

Nalazi su generalno ohrabrujući, ističe koautor studije dr Humberto Scoccia sa Univerziteta Ilinois u Čikagu. Ipak, on napominje da žene koje koriste lekove za poboljšanje plodnosti treba to da rade po preporuci ginekologa (da utvrde vrstu leka, doze, vreme korišćenja…), ali tek posle izvršenih detaljnih pregleda i analiza.

Gotovo 10.000 žena koje su prošle tretmane lečenja neplodnosti u Sjedinjenim Državama između 1965. i 1988. godine praćeno je tokom 30 godina za potrebe ove studije. Tokom perioda praćenja, dijagnostikovano je 749 slučajeva raka dojke, 119 slučajeva raka grlića materice i 85 slučajeva raka jajnika.

Lekovi za povećanje plodnosti povećavaju nivoe hormona estradiola i progesterona, koji su u vezi sa karcinomom ovih žena. Klomifen-citrat je bio najčešće korišćen lek za plodnost do 1980. godine.

Istraživači su otkrili da je malo dokaza da je upotreba konvencionalnih lekova za povećanje plodnosti povećala dugoročne rizike od raka dojke, materice ili jajnika. Produžena upotreba klomifen-citrata povezana je ipak sa povećanim rizikom od raka dojke kod žena koje su koristile lek za povećanje plodnosti 12 ili više ciklusa, tvrde istraživači.

U principu, upotreba gonadotropina – hormona koji stimuliše folikule – nije bila povezana sa povećanim rizikom od raka, osim kod žena koje nisu uspele da ostanu trudne tokom lečenja, utvrdili su istraživači.

Nalaze predstavljene na godišnjem sastanku Evropskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju u Minhenu, treba uzeti u obzir kao preliminarne dok ne budu objavljeni u recenzovanim medicinskim časopisima.

Iako nalazi ne podržavaju jaku vezu između upotrebe lekova za plodnost i raka dojke, materice i jajnika, istraživači preporučuju dugoročno praćenje iz više razloga.

Stručnjaci napominju da lekove protiv steriliteta ili za povećanje plodnosti nikako ne treba koristiti kada su žene „relativno mlade“. Tek kada žene ne mogu da ostanu trudne prirodnim putem posle nekoliko godine „bračnog staža“ i posle obavljenih svih potrebnih lekarskih ispitivanja i pregleda, treba početi sa lečenjem neplodnosti.

Napomene

Iskustva naših ginekologa govore da veliki broj žena pribegava samoinicijativnom uzimanju lekova protiv neplodnosti. Svi ovi lekovi su na bazi hormona, a nepravilno uzimanje – pogrešan izbor leka, velike doze, česta upotreba, dugotrajna upotreba i slično – nanosi više štete nego koristi.

Zato ponovo upozoravamo da korišćenje svih lekova, pa i lekova za povećanje plodnosti, treba da bude isključivo po preporuci lekara i prema uputstvima za upotrebu.

Napišite komentar