Male doze aspirina za trudnice

Prema najnovijoj preporuci američkih eksperata, trudnice sa visokim rizikom od preeklampsije treba svakodnevno da uzimaju male doze aspirina posle trećeg meseca trudnoće.

Dnevna doza aspirina od oko 80 miligrama, sredinom i krajem trudnoće, značajno smanjuje rizik od preeklampsije, rizik od prevremenog porođaja i rizik da će beba biti male težine na porođaju.

Preeklampsija je inače jedan od mogućih ozbiljnih zdravstvenih problema za trudnice i bebe.

Dr Majkl Le Fevr sa Škole za medicinu na Univerzitetu Misuri koji je bio u radnoj grupi ističe: „Svakodnevne niske doze aspirina kod trudnica sa visokim rizikom od preeklampsije mogu pomoći u sprečavanju stanja i poboljšanju ishoda pri porođaju za majku i dete.“

Preeklampsija je složeno stanje koje kod trudnica posle 20. nedelje trudnoće izaziva povećanje krvnog pritiska i povećanje prisustva proteina u urinu. Procena je da u SAD oko 4% trudnica ima problema sa preeklampsijom. Preeklampsija je uzrok trećine ozbiljnih zravstvenih problema u trudnoći i 15% prevremenih porođaja u SAD. Slične su brojke u pogledu komplikacija i za ostale zemlje u svetu.

Preeklampsiju je važno sprečiti jer ona stvara povećan rizik za trudnicu i bebu. Ova bolest može dovesti do oštećenja nekih organa kod trudnice ili do moždanog udara, a fetusu usporava rast, može biti uzrok manje težine bebe ili izazvati prevremeni porođaj.

Trudnice imaju povećan rizik od preeklampsije ako su: u predhodnoj trudnoći imale preeklampsiju, ako imaju povećan krvni pritisak ili dijabetes i nose blizance (trojke ili više beba).

Dr Majkl Le Fevr preporučuje niske doze aspirina: prvorotkama, gojaznim trudnicama, trudnicama starijim od 35 godina i trudnicama crnkinjama.

Napomena

Preporuka je objavljena na internet stranici časopisa „Anali interne medicine“, a slične preporuke trudnicama daju i naši ginekolozi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike