Mislite li da sve žene uživaju u seksu? Grešite

Gotovo deset posto Britanki ima bolan polni odnos, objavio je BBC na temelju opsežnog istraživanja. Istraživanje sprovedeno na gotovo 7000 seksualno aktivnih žena u dobu od 16 do 74 godine upućuje na to da taj medicinski problem, stručnog naziva dispareunija, nije redak i pogađa žene svih godina.

Najčešći je ipak kod žena u kasnim pedesetim i ranim šezdesetim godinama, a slede ih one u periodu od 16 do 24. Lekari im mogu ponuditi pomoć, ali im se žene retko obraćaju jer je dispareunija još uvek tabu.

Dispareunija je čvrsto povezana sa drugim seksualnim problemima, poput vaginalne suvoće, teskobe i izostanka uživanja u seksu. Mnogo je različitih fizičkih, psihičkih i emotivnih faktora koji mogu uzrokovati bolan snošaj, a to može biti složeno za lečenje.

Istraživanje je sprovela Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama. Gotovo trećina žena koje povremeno ili stalno pate od dispareunije nezadovoljno je svojim seksualnim životom. Glavna autorka studije dr. Kirstin Mičel kazala je da iza bolnog seksa može stajati širok raspon razloga.

„Kod mladih žena, koje tek počinju sa seksualnim životom moguće je da se ne osećaju ugodno“, kazala je.

Medicinski razlozi za dispareuniju mogu biti seksualno prenosive upale, endometrioza i fibroidi. Žene oko menopauze mogu da imaju bolan seks zbog vaginalne suvoće. Dr. Mičel kaže da treba nadvladati osećaj stida i obratiti se lekaru kada se pojavi problem bolnog polnog odnosa jer pomoći ima, bilo da je uzrok medicinski ili emocionalni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.