Mladi i prekid seksualnog odnosa

Nova istraživanja sprovedena u Americi pokazuju da jedna trećina mladih žena i dalje koristi prekid seksualnog odnosa „kao kontracepciju“, iako je to staromodan i nepouzdan oblik kontrole rađanja.
„Naša studija je pokazala da je korišćenje prekida odnosa u cilju kontracepcije vrlo uobičajeno, ali nikako nije efikasno kao druge metode kontracepcije“, kaže autor studije dr Eni Dud, sa odeljenja za ginekologiju i akušerstvo na Medicinskom centru Univerziteta Djuk u Njujorku.
Ona je sa kolegama analizirala podatke nacionalne ankete žena prikupljene u periodu između 2006. i 2008. godine, fokusirajući se na 2220 žena uzrasta od 15 do 24 godine. Njihov cilj je bio da vide koliko je uobičajeno da mlade seksualno aktivne žene koriste prekid odnosa kao način da izbegnu trudnoću.
Istraživači su otkrili da je 31% žena koristilo prekid odnosa kao oblik kontrole rađanja najmanje jednom. Od onih koji su ga koristili, oko 21% je neželjeno zatrudnelo u poređenju sa samo 13% žena koje su koristile druge vrste kontracepcije.
Ove žene su takođe 7,5% više koristile hitnu kontracepciju, kao što su pilule za dan posle.
„Moj opšti utisak je da doktori smatraju da je takav metod kontracepcije toliko zastareo da oni stvarno ne misle da o tome treba diskutovati sa svojim pacijentima,“ kaže Dud.
Reakcije
Kari Braten, akušer-ginekolog u bolnici Brigam u Bostonu, kaže da su razlozi koji mogu dovesti ženu da izabere metod prekida odnosa, u odnosu na nešto pouzdanije, komplikovani.
„Mnoga kontraceptivna sredstva imaju kratak rok delovanja i zahtevaju dosta toga od strane žena. Korišćenje kondoma zahteva da imate kondom pri sebi, odlazak u prodavnicu ili apoteku. Pilule zahtevaju svakodnevno uzimanje, odlazak kod lekara po recept i odlazak u apoteku. Toliko mnogo pitanja čini da ove metode kontracepcije budu teške za korišćenje, kao i da žene budu dosledne u vezi sa tim“, kaže ona.
Stručnjaci smatraju da je najefikasnija kontracepcija sa dugotrajnim dejstvom reverzibilni metod kao što je intrauterini uložak. Međutim, dobijanje informacija o efikasnim kontraceptivnim metodama, od dugotrajnih metoda do pilula za dan posle, može biti teško za mlađe žene.
„Sigurno je da postoje problemi u vezi sa dostupnim informacijama za starosnu grupu žena korišćenu u ovoj studiji. Želela bih da naglasim da je jedna od stvari koje treba da se urade – da se poboljša pristup i dostupnost informacija o dugotrajnim metodama, tako da se minimalizuju slučajevi u kojima se žene nađu u situaciji da se oslanjaju na ‘hitne’ oblike kontracepcija poput prekida odnosa ili pilula za dan posle“, zaključuje Braten.
Naša stvarnost
U našoj zemlji i zemljama okružanja, nažalost, ovakav “način kontracepcije” još je više zastupljen nego u Americi, što je uzrok velikog broja neželjenih trudnoća. Posledica ovoga je veliki broj namernih prekida trudnoće, koji ugrožavaju zdravlje žena u „najreproduktivnijim godinama“.
Ginekolozi upozoravaju da veliki broj devojaka i žena malo zna o kontracepciji i malo je koristi. Zato je potrebno na svim nivoima preduzeti mere da se mladi više informišu i edukuju o seksu, seksualnim odnosima, kontracepciji i seksualno prenosivim bolestima.

Ostavite komentar