najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Najverniji test trudnoće ste vi

Indikator trudnoće mogu biti izvesne promene u organizmu koje čine da se žene osećaju, u najmanju ruku, čudno i nelagodno. Mnoge žene zanemaruju, međutim, ove male signale koje im telo šalje i posumnjaju na trudnoću tek onda kada primete da im dugo kasni menstrualni ciklus. Često se dešava da žene na trudnoću ne posumnjaju, niti poveruju da su trudne, čak ni mesecima nakon začeća. Najčešći razlozi su njihova razmišljanja: „Pazili smo“, „Samo smo imali nekoliko odnosa ovog meseca“, „Prestara sam ja za trudnoću“…

Pet najčešćih pokazatelja rane trudnoće

  • Izostali menstrualni ciklus je, kao što i većina žena zna, jedan od znakova trudnoće. Ipak, ne treba ni ovo uzeti kao nešto definitivno, jer je poznato da mnogo toga može uticati na kašnjenje menstruacije, na primer: preveliki stres, neki hormonski poremećaj, lekovi ili neko drugo oboljenje.
  • Učestale posete toaletu čak i pre propuštenog ciklusa mogu biti znak trudnoće. Kod velikog broja trudnica najpre se javlja potreba da u češćim vremenskim intervalima odlaze u toalet, i tokom čitave noći. Do učestalog mokrenja dolazi kad se embrion već usadi u matericu i počinje da proizvodi hormon trudnoće (HCG), poznat po tome što pojačava potrebu za mokrenjem. Često mokrenje može da bude uzrokovano i nekom infekcijom ili prehladom.
  • Umor, premor, pospanost i razdražljivost mogu da predstavljaju jedan od ranih znakova trudnoće. Javljaju se kao posledica povećanja nivoa progesterona u organizmu žene.
  • Jutarnja mučnina je jedan od znakova trudnoće. Za one koji nisu to znali, taj mučni osećaj nije karakterističan samo za jutro već se javlja i tokom čitavog dana ili večeri. Kod većine žena se javlja samo povraćanje jednom do dva puta dnevno; ali kod nekih žena to povraćanje je toliko ozbiljno (desetak puta dnevno) da može doći i do dehidriranja, koje ugrožava zdravlje. Dešava se da se usled takvog povraćanja poremeti način ishrane i da dođe do neuhranjenosti.
  • Natekle i uvećane grudi simptomi su trudnoće kod mnogih žena. Ono što je karakteristično za žene kada su trudne jeste to da njihove grudi postaju izuzetno meke i osetljive na dodir, slično kao za vreme menstrualnog ciklusa, s tim što su u slučaju trudnoće grudi još mekše. Ali čim se telo malo navikne na povećano lučenje hormona, i bol će uminuti.

Svi navedeni pokazatelji mogu ukazivati na trudnoću, pa vam, ukoliko ste prepoznali nekoliko od gorenavedenih simptoma, preporučujemo da što pre uradite test trudnoće ili posetite ginekologa, kako biste otklonili ili potvrdili svoje sumnje.

1 komentar
  1. Suzana Knežević

    Svi navedeni pokazatelji mogu navesti na pomisao o menopauzi – ranoj ili prirodnoj.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike