U trendu

Nezadovoljstvo seksualnim životom u Srbiji sve veće, a evo i zbog čega

Seksualnim životom nezadovoljno je 50 odsto muškaraca i žena, pokazuju svetske statistike, a u Srbiji taj broj je veći. Prema anketama svaka treća žena i svaki peti muškarac u Srbiji nezadovoljni su intimnim odnosom sa partnerom.

Zanimljivo je da se nezadovoljstvo povećava sa godinama i kod muške i kod ženske populacije. Razlozi su brojni, a jedan od najčešćih je erektilna disfunkcija kod muškarca, odnosno nepostizanje erekcije ili problem da se ona održi do orgazma.

Lekari tvrde da svaki treći muškarac kod nas, stariji od 40 godina, ima problem sa erekcijom – ponekad, učestalo ili stalno, a stručnu pomoć traži veoma mali broj.

Kako kaže dr Đorđe Nale iz Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije epidemiološke studije ukazuju da svega 10 odsto muškaraca sa erektilnom disfunkcijom traži pomoć.

„Ankete pokazuju da se većina ne obraća lekaru jer ih je sramota i smatraju da će problem vremenom nestati. Ne traže stručnu pomoć, a rešenja vide u narodnoj medicini, preparatima i lekovima koje nalaze preko interneta, koji su neispitani i čije je poreklo nepoznato. Interesantan je i podatak da o problemu i njegovom rešenju ne razgovaraju ni sa partnerkama. Žene prihvataju lansirani filmski model ponašanja koji sugeriše da se to dešava, naročito posle 40. godine i uopšte ne podstiču partnera da potraži pomoć. Takva reakcija je potpuno pogrešna“, kaže dr Nale koji savetuje i muškarce i žene da ovaj problem posmatraju kao zdravstveni problem, a ne tabu temu.

Preporuka lekara je da se ovom problemu i njegovom rešavanju pristupi čim se ukažu prvi simptomi, jer je lečenje bolje ako se blagovremeno reaguje, prenose mediji u Srbiji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike