najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Seksualni standardi mladih

Seksualna aktivnost tinejdžera bitno se razlikuje kod devojčica i dečaka. Istraživači iz Amerike analizirali su podatke za mlade od 11 do 16 godina u 28 seoskih zajednica, u državama Ajova i Pensilvanija, i došli do zaključka da su devojčice obično gubile jedan broj prijatelja posle stupanja u seksualne odnose, a sticale više prijatelja ako su se upuštale u romantične veze bez seksa. Nasuprot tome, momci i dečaci gubili su prijatelje ako su imali romantične veze bez seksa, prema studiji prezentovanoj na godišnjem sastanku Američkog sociološkog udruženja (American Sociological Association (ASA)) u Čikagu.

Istraživači su otkrili da su, nakon seksa, devojke u proseku imala gubitak od 45% u prihvatanju vršnjaka, dok su dečaci nakon seksa imali povećanje od 88%. Devojke u vezama bez seksa imale su u proseku povećanje od 25% u prihvatanju vršnjaka, a momci – pad od 29%.

U našem uzorku ranih adolescenata, devojčicama se broj prijatelja znatno smanjio nakon što su imale seksualne odnose, dok se kod dečaka, nakon seksa, broj prijatelja značajno povećao, izjavio je vodeći autor istraživanja Derek Kreager, vanredni profesor sociologije i kriminologije na Pensilvanijskom državnom univerzitetu za ASA.

Iznenađuje obrazac jakih obrnutih seksualnih standarda: devojke koje nemaju seksualne odnose imaju značajno povećanje prijateljstava, a dečaci značajno smanjenje. Nalazi su ipak u skladu sa tradicionalnim predrasudama o muškarcima i ženama, ističu autori studije.

“Od muškaraca i dečaka očekuje se da imaju jak nagon za uspostavljanjem heteroseksualnih kontakata u cilju seksa, a ne romantike, što vodi ka brojnim seksualnim partnerstvima”, izjavio je Kreager. “Nasuprot tome, od žena i devojaka očekuje se da žele romansu, pa tek posle seks, da cene vrednost monogamije i da ne odgovaraju lako na muške seksualne nagone.”

Tako dolazimo do dvostrukih seksualnih standarda. Devojke koje krše tradicionalne seksualne obrasce i imaju povremena seksualna partnerstva – gube ugled, dok su dečaci koji imaju slična ponašanja (više seksualnih partnerstava) – „nagrađeni“ za postizanje muških ideala.

Pored toga, studija je pokazala da „lake“ devojke, prkoseći tradicionalnim vrednostima, gube i muška i ženska prijateljstva. Nasuprot tome, dečaci koji se „uzdržavaju seksa“ gube muške prijatelje, ali ne i prijateljice. Ovaj obrazac sugeriše da vršnjaci izbegavaju dečake „koji se smerno ponašaju“, dok devojke cene takvo ponašanje i kod devojčica i kod dečaka.

Nije iznenađujuće da devojke ne „kažnjavaju“ dečake koji su seksualno aktivni. Međutim, donekle je paradoksalno da dečaci žigošu devojke koje pristaju na seksualne odnose, „kažnjavajući“ ih za ponašanje od koga i sami imaju koristi, koje im ide na ruku, izjavio je Kreager. “Verujemo da je jedan od razloga za to činjenica da samo mali broj dečaka ima slobodan seksualni pristup, pa oni koji nemaju seks negativno definišu devojke koje ga imaju.”

Ovo istraživanje, fokusirano na adolescente, pokazuje da dvostruki seksualni standardi, ranije ispitivani kod studenata, utiču i na mlade koji tek dostižu polnu zrelost.

Još članaka o seksu…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike