U trendu

Ovih 10 činjenica o kondomima ne znate?

Poznato je da muškarci „znaju sve o seksu“ i kontracepciji, mada na pitanja daju netačne odgovore. I o kondomima mnogi misle da znaju sve, pa zato navodimo odgovore strunjaka na često postavljana pitanja:

Da li se lateks kondom preporučuje za sprečavanje neželjene trudnoće?

Lateks kondome stručnjaci preporučuju kao dosta dobro sredstvo za sprečavanje neželjene trudnoće. Za efikasnu zaštitu od neželjene trudnoće veoma je bitno pravilno upotrebljavati i koristiti kondome.

Osobama koje su alergične na lateks preporučuju se poliuretanski kondomi umesto lateks kondoma.

Postoje li kondomi od prirodnih materijala?

Postoje i „prirodni“ kondomi na bazi materijala od jagnjeće kože. Ovi kondomi imaju sitne pore, ali su dobra zaštita od trudnoće.

Imaju li kondomi rok upotrebe?

Većina kondoma se može koristiti tri do pet godina nakon proizvodnje. Trebalo bi da je datum proizvodnje ili rok upotrebe označen na kutiji ili omotu kondoma.

Koliko su kondomi izrađeni na bazi bebi ulja i vazelina bezbedni za upotrebu?

Kondomi koji sadrže bebi ulje ili vazelin obično “lakše pucaju“, ali ih „manje efikasnim“ čini to što lakše spadaju tokom seksualnog odnosa i onda u stvari nema nikakve zaštite od trudnoće.

Osobama koje hoće kondome sa mazivima stručnjaci preporučuju kondome čija su maziva na bazi vode.

Može li kondom da pukne ili da se pocepa ako vrh nije dovoljno stegnut i ako nisu uklonjeni mehuri vazduha?

Mali mehuri neće škoditi, ali da bi ste bili sigurni i izbegli stvaranje većeg mehura sa vazduhom, uvek pritisnite vrh kondoma pre nego što ga razmotate i navučete na penis.

Da li kondom štiti od polno prenosivih bolesti?

Kondomi su efikasno sredstvo za zaštitu od HIV-a i polno prenosivih infekcija i bolesti.

Kondomi izrađeni od materijala na bazi jagnjeće kože ne preporučuju se za prevenciju polno prenosivih bolesti zato što kroz njihove sitne pore virusi mogu da prođu.

Da li nakon seksa muškarac treba odmah da se povuče sa partnerke, držeći kondom?

Ne mora baš u toku samog seksualnog odnosa i odmah nakon orgazma i ejakulacije da se izvadi penis iz vagine zajedno sa kondomom. Ipak, pre nego što dođe do prestanka erekcije, treba se odvojiti od partnerke i držeći osnovu kondoma (zadebljani deo) skinuti kondom. To će onemogućiti da kondom sklizne sa penisa i sprečiti eventualno curenje semene tečnosti u partnerku.

Može li se kondom pažljivo oprati i koristi bezbedno više puta?

Kondomi se mogu koristiti samo jednom!

Uvek koristite novi kondom za svaki seksualni odnos bez obzira na to da li ste prekidali seksualni odnos, a erekcija još uvek traje.

Višestruka upotreba kondoma nije bezbedna iz više razloga:
na upotrebljavanom kondomu može uvek biti dovoljno

  • spermatozoida za oplodnju
  • prilikom svakog narednog seksualnog odnosa kondom gubi svoja svojstva i elastičnost
  • prilikom višestruke upotrebe, lako se može desiti da kondom spadne tokom seksualnog odnosa

Da li je dobra ideja da se kondom, „zbog pripravnosti“, nosi stalno u unutrašnjem džepu ili u novčaniku koji nosite u džepu od pantalona?

Stručnjaci napominju da ovo liča na trik pitanje.

Čuvanje kondoma na toplim mestima nije dobro, zato što on tokom izvesnog vremena može da oslabi od vrućine.

Preporuka je da se kondom čuva: u spoljašnjem džepu sakoa, u torbi ili kod kuće u fioci, odnosno na relativno hladnom i suvom mestu.

Kada je reč o veličini kondoma, da li jedna veličina odgovara svima?

„Preveliki“ kondom stvara opasnost od spadanja tokom seksualnog odnosa, dok „premali“ kondom može uticati na erekciju ili smanjiti uživanje tokom seksualnog odnosa.

Standardna veličina kondoma trebalo bi da bude dovoljno velika za većinu muškaraca.

Proizvođačima se uglavnom ne isplati da proizvode male ili velike kondome. Izuzetno, negde se mogu nabaviti veći (extra large) ili manji (extra small) kondomi.

Prema do sada sprovedenim istraživanjima, veoma mali broj muškaraca ima problem sa veličinom kondoma, standardna veličina kondoma nije im ni mala ni prevelika.

Interesantan, ali i zaprepašćujući podatak: u nekim zemljama sve veći broj dečaka od 14 do 16 godina starosti stupa u seksualne odnose sa svojim vršnjakinjama. Dečacima tog uzrasta je obično standardna veličina kondoma „prevelika“. Zato su u nekim zemljama (Švajcarska, Velika Britanija… ) pojačane mere na seksualnoj edukaciji omladine, ali je otpočela i proizvodnja i prodaja kondoma manjih veličina kako bi se koliko-toliko smanjio broj „mladalačkih“ neželjenih trudnoća i prenošenja zaraznih bolesti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike