U trendu

Ovih 7 faktora dovodi do neplodnosti

Stručnjaci su izdvojili ovih 7 faktora rizika koji mogu da dovedu do steriliteta žene:

1) Starost – sa povećanjem starosti žene, kvalitet i količina jajašaca može da opadne. Već posle 35 godina starosti, stopa gubitka folikula ubrzano opada, što dovodi do manjeg i slabijeg kvaliteta jajašaca, a to utiče na izazivanje pobačaja.

2) Pušenje – utiče na ranije starenje i oštećenje jajnika, a samim tim može da dovede do pobačaja i vanmaterične trudnoće.

3) Prevelika telesna težina, tj. gojaznost – može ometati normalnu ovulaciju kod žena.

4) Alkoholna pića – smanjuju plodnost. Izbegavajte alkohol dok želite da ostanete trudni i tokom trudnoće. Preporučuje se najviše jedna čaša vina dnevno, ali se ne preporučuje bilo kakva vrsta alkohola, pa čak ni vino, u periodu ovulacije do menstruacije.

5) Seksualna istorija – nezaštićeni seksualni odnosi sa više partnera povećavaju šanse za polno prenosive bolesti koje mogu kasnije da izazovu problem sa plodnošću.

6) Maloletničke trudnoće – nose veliki rizik od pobačaja ili drugih komplikacija koje mogu dovesti do steriliteta.

7) Prekid trudnoće (kiretaža) – nezaštićeni seksualni odnosi sa neželjenim trudnoćama i prekidima trudnoće uvek predstavljaju rizik po zdravlje žene i reproduktivne organe. I jedan jedini prekid trudnoće (a kamoli nekoliko) može dovesti do trajnog steriliteta žene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.