Pet stvari koje niste znali o menstrualnom ciklusu (1)

Foto: Aletuzzi/Pixabay.com

Čak i dobro informisane žene imaju nepozanice u vezi s menstrualnim ciklusom. Evo nekih od najčešće postavljanih pitanja u ginekološkoj ordinaciji, kao i odgovora eminentnih ginekologa.

Zašto imam PMS?

Stručnjaci kažu da se ovo neprijatno stanje javlja jer je naše telo preosetljivo na hormonske promene. Sedam do deset dana pre menstruacije, radikalno se menja nivo hormona progesterona i estrogena.

To može izazvati simptome poput nadutosti, promena raspoloženja, glavobolje, preosetljivosti grudi i zamora. Neke žene imaju sve ove siptome, a kod nekih se javljaju samo pojedini. Čak 90% žena ima neke od ovih simptoma, ali su samo kod 20% simptomi toliko teški da ometaju uobičajeno funkcionisanje.

Bilo da imate samo neku od tegoba, ili sve odjednom, stručnjaci savetuju: negujte zdrave navike u ovom periodu, koliko god je to moguće. Pokušajte da vežbate svakoga dana, naročito dok ste u PMS-u. Pijte dosta vode da ne biste dehidrirali. Užinajte na nekoliko sati. Držite se podalje od alkohola i kofeina.

Ako imate problema sa raspoloženjem, pijte kalcijum, na primer u obliku šumećih tableta. Možete koristiti i kapi valerijane u tu svrhu – dvadesetak kapi u tečnosti, tri puta dnevno. One umiriju, a ne štete organizmu.
Neke žene se liše problema PMS-a kad počnu da piju tablete za kontrolu rađanja.

Zašto mi je ciklus neredovan?

Neke žene ne ovuliraju redovno, i samim tim imaju i neredovne menstruacije. Takođe, drugi faktori se mogu odraziti na neredovnost ciklusa, na primer stres ili bolest. Važno je znati šta je zapravo neredovan ciklus. Redovan ciklus predstavljaju menstruacije na 25 do 35 dana, počevši od prvog dana krvarenja do početka sledeće menstruacije.

Stručnjaci savetuju da vodite kalendar sopstvenog ciklusa, da ne biste došli do nekog pogrešnog zaključka.

Drugi razlozi pomeranja ili nedostatka ciklusa (osim trudnoće) mogu biti: poremećaji u ishrani, naglo dobijanje ili gubitak kilograma, naporne vežbe kod sportistkinja (recimo, dizačica tegova) ili hormonalni problemi.

Jedan mesec nije razlog za brigu, ali ako se vaš ciklus ne vrati u normalno stanje sledećeg meseca, onda je to trenutak da potražite mišljenje lekara.

Ostavite komentar