najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pilula za dan posle nije efikasna kod gojaznih žena

Već više godina se proizvode i prodaju pilule za sprečavanje neželjene trudnoće pod popularnim nazivima “pilule za dan posle” ili “pilule za jutro posle” koje se koriste posle neplaniranog ili neželjenog seksualnog odnosa bez kontreceptivne zaštite.
U mnogim slučajevima (kada žena ne želi trudnoću), iako imaju visoku dozu hormona, ove pilule su se pokazale kao korisne posle seksualnog odnosa kada nisu korišćena klasična kontraceptivna sredstva (zaborav, pijanstvo, droga, silovanje…) ili kada je bilo „incidenta” (pucanje ili spadanje kondoma …).
Upozorenja
Nedavno su pojedini proizvođači izdali upozorenja da ove pilule slabije deluju ili nikako ne deluju kod gojaznih žena. Jedna farmaceutska kuća na „svojim” tabletama „za dan posle” upozorava da pilula počinje da gubi svoja svojstva kod žena koje imaju 74 kilograma telesne težine, a ženama koje imaju veću težinu uopšte se ne savetuje njihova primena.
U Evropskoj uniji uskoro će stupiti na snagu propis koji nalaže proizvođačima da na kutijama (etiketama) pilula „za dan posle” obavezno stoji natpis „pilule nisu efikasne za osobe teže od 79 kilograma”.
Erin Gainer, direktor jedne proizvođačke farmaceutske kuće iz Francuske, nedavno je izjavila: „Kada smo postali svesni da prekomerna telesna težina (preveliki indeks telesne mase ili popularno nazvan BMI) smanjuje efikasnost tzv. pilula za dan posle, bilo je jasno da je naša etička dužnost da na kutiji i uputstvu za upotrebu napišemo ovu informaciju (upozorenje) kako bi bila svima dostupna.”
Drugi proizvođači i druge zemlje
Međutim, u SAD jedan proizvođač lekova nudi sličan proizvod koji se umesto „pilula za dan posle” naziva „plan B” (slobodan prevod) bez upozorenja, a na pitanje novinara o novim saznanjima, predstavnici su odbili da daju komentare.
Da li su svi proizvođači u drugim zemljama (i u našoj zemlji) počeli da na etikete ovog preparata stavljaju upozorenja o neefikasnosnom delovanju kod gojaznih osoba, nije nam poznato, ali bi to tebalo što pre uraditi.
Napomena
Ginekolozima je poznato da je kod veoma gojaznih žena poremećen odnos nivoa hormona i oni na to često upozoravaju pacijente. Treba podsetiti da zbog poremećenih odnosa u nivoima hormona gojazne žene teže ostaju trudne, a sa druge strane, klasična hormonska sredstva za kontracepciju kod njih često nisu efikasna. Zato i ne čudi da se došlo do zaključka da i „pilule za dan posle” nisu dovoljno efikasne kod veoma gojaznih žena.
Ovo je samo još jedan dokaz koliko prekomerna telesna težina može negativno da utiče na kvalitet života i zdravlje i žena i muškaraca.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike