U trendu

Pilula za ženski libido?

Administracija za hranu i lekove Sjedinjenih Država odobrila je šest lekova za muškarce koji imaju problema sa erekcijom, ali još uvek nije dala zeleno svetlo leku koji se zove „pink vijagra“, a koji bi trebalo da pomogne ženama kojima problem pravi nedostatak libida.

Ova situacija je podelila ženske i zdravstvene organizacije. Dok kritičari kažu da su u pitanju rodne predrasude kada se posmatra lečenje seksualnih problema, agencija navodi da pažljivo odmerava rizike i prednosti svih lekova koje treba da odobri. Neki stručnjaci kažu da je seksualna disfunkcija kod žena složenija, što je čini težom za lečenje. Treba napomenuti da je i ranije bilo pokušaja plasiranja lekova koji bi se koristili za lečenje ovih problema kod žena, ali nijedan nije odobren za slobodnu distribuciju.

Različita mišljenja

„Usvajanje novih tretmana ne može nastati dovoljno brzo“, kaže Šeril Kingsberg, profesor biologije i reproduktivne psihijatrije na Medicinskom fakultetu Kejs Vestern Rizerv univerziteta. Ona kaže da, iako su neki aspekti požude kulturološki, međuljudski i psihološki – polovina žena koje ona leči zapravo je u dobrim vezama gde se seks vrednuje, ali bi mogle imati koristi od tretmana fizičkih uzroka manjka libida. „Nemam šta da ponudim ovoj populaciji žena“, navodi ona.

Anita Klejton, privremeni predsedavajući odeljenja psihijatrije i neurobihejvioralne nauke na Univerzitetu Virdžinija, kaže da način na koji Administracija za hranu i lekove ocenjuje tretmane za poboljšanje ženskog seksualnog nagona nije realističan. Ona propisuje vijagru ženama sa slabim seksualnim nagonom usled uzimanja antidepresiva.

„Jednostavno brojanje seksualnih odnos ne može biti tačna mera, jer žene mogu imati seks i bez želje za njim. Ali, ako se broj seksualnih odnosa koji je za njih bio zadovoljavajući poveća za samo jedan u mesecu, žene će reći da je to za njih imalo smisla“, kaže Klejton.

Barbara Minciz, vanredni profesor u Školi za javno zdravlja na Univerzitetu Britanska Kolumbija i koautor knjige „Seks, laži i lekovi: kako farmaceutske kompanije planiraju da profitiraju od seksualne disfunkcije“ – nije ovim ubeđena.

„Ne postoji ništa seksistički u vezi sa garancijom da je neki lek adekvatno efikasan i bezbedan pre nego što se odobri za slobodnu prodaju. Pored toga, pitanje šta zapravo lečimo, kao i uloga nasilja u vezama i drugi društveni faktori koji doprinose seksualnoj istoriji – u potpunosti su zanemareni“, navodi ona.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike