najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

PMS i glad

Za nemali broj žena menstruacija je prilična gnjavaža. Još veća gnjavaža nije sama menstruacija, već nekoliko dana pre nje – čuveni predmenstrualni sindrom, koji se kod svake žene drugačije ispoljava. Neke ne osećaju ama baš nikakve simptome, neke osećaju nekoliko simptoma, neke čitavu “paletu”…

Jedan od čestih simptoma u “danima pre” jeste i pojačano osećanje gladi, i to drastično osećanje gladi. Osećate se, maltene, kao da umirete od gladi – i vrlo brzo nakon što “gricnete” nešto, vraća vam se taj isti osećaj. A znate, racionalno, da ste sad skoro jele i da ste pojele nešto veoma slatko i kalorično, ili masno i kalorično, ili slatko i masno i kalorično – zar ne bi to trebalo da vas “drži” duže vremena, a ne da svaki čas budete gladne? Tu se definitivno ne radi ni o kakvim energetskim potrebama vašeg organizma. U čemu je onda stvar? Otkud to “divljanje” od gladi za vreme predmenstrualnog sindroma?

Odgovor na to pitanje leži u hormonima. Da budemo precizniji, u jednom hormonu – serotoninu. Serotonin služi kao stabilizator raspoloženja, a njegov nivo, u danima pre menstruacije, prilično opada. Zbog toga će vaše telo žarko želeti određene vrste hrane, one koje pomažu da se lakše poveća nivo serotonina – a te namirnice su bogate ugljenim hidratima.

E, sad, problem nastaje u izboru hrane. Ima ugljenih hidrata i ugljenih hidrata, a ono za čime većina žena posegne jesu namirnice bogate mastima i ugljenim hidratima, ali niske hranljive vrednosti, kao što su sladoled, kolačići i slično. Ovakve namirnice će vam, istina, vrlo brzo podići nivo serotonina, ali će nakon njih nivo serotonina podjednako brzo i da padne. Onda, zna se – nova tura slatkog i masnog.

Šta učiniti? Nije loše da za ove dane unapred pripremite hranu bogatu ugljenim hidratima, ali neku zdraviju. Recimo, integralni keks može da posluži: podići će vam nivo serotonina isto koliko i kolačići ili sladoled, plus će ga i održati na željenom nivou znatno duže od kolačića i sladoleda, što znači nema svaki čas trčkaranja po novu porciju, nema stalne gladi i još ste i pojele nešto zdravo.

2 komentara
  1. Taša T

    Odličan je.

  2. Danica Velinov

    Najefikasniji lek za PMS je čokolada 🙂

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike