Podvodni porođaj i rizici

Rađanje beba u bazenu u ranim fazama porođaja može da pruži neke pogodnosti za žene. Međutim, rađanje pod vodom može dovesti novorođene bebe u rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, navodi se u saopštenju dve velike medicinske organizacije: Američkog koledža za akušere i ginekologe i Američke akademije za pedijatriju.

„Mnoge porođajne jedinice opremljene su sa kadama za trudnice u fazi porođaja i za potapanje u vodu radi opuštanja i ublažavanja bola, i to je privlačno za neke žene“. Dr Džefri Eker kaže: „Važno je znati da pružanje pomoći porodilji u vodi nije isto što i pružanje pomoći na ginekološkom stolu. Porođaj u vodi može ponuditi neke potencijalne prednosti, ali izgleda da nema jasne prednosti, a rizik od retkih ali ozbiljnih posledica po zdravlje bebe je nešto čega žene i medicinski radnici treba da budu svesni.“

„Proces rađanja nameće prvi životni stres i test za nerođeno dete i možda je najrizičnije putovanje naših života“, rekao je dr Entoni Vintzileos, predsednik akušerstva i ginekologije u Vintrop Univerzitetskoj bolnici u Mineoli: „Ne vidim razlog da porođaj činimo još rizičnijim porađanjem u vodi.“

Prema izjavama gorenavedenih institucija, potencijalni problemi u vezi sa podvodnim porođajem uključuju: povećan rizik od infekcije i majke i bebe, teškoće pri kontrolisanju temperature tela bebe, veći rizik od pupčanog oštećenja moždine i probleme sa disanjem, jer beba udiše vodu, pa je moguće gušenje nakon rođenja.

Preventivne mere

Bolnice ili porođajni centri koji nude potapanje u vodu u prvoj fazi porođaja treba da preduzmu niz koraka u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti beba.

Ove mere obuhvataju: stroge smernice za izbor žena koje se mogu porađati u vodi, pravilno čišćenje i održavanje kada i bazena, dosledno poštovanje procedure za kontrolu infekcija, redovno praćenje zdravlja žena dok se porađaju i uklanjanje žene na vreme iz vode, kada se proceni da se ugrožava zdravlje žene ili bebe.

Podvodni porođaji treba da se vrše samo u pravilno dizajniranim kliničkim uslovima i uz pristanak roditelja, prema mišljenju koje je objavljeno na internetu i u štampanom izdanju časopisa „Obstetrics & Gynecology“.

Reagovanja

I drugi stručnjaci su se složili da, iako porođaj pod vodom često može da pomogne majci, on ipak može predstavljati opasnost za bebu.

„Važna je bezbednost majke i deteta, a korist od potapanja u vodu tokom druge faze porođaja još nije jasno dokazana“, rekla je dr Džoan Stoun, jedan od direktora u bolnici Mount Sinai u Njujorku. „Postoje izveštaji o slučajevima sa ozbiljnim neželjenim ishodima za novorođenče tokom pojedinih porođaja pod vodom. Naravno, postoji potreba da se odrede jasni protokoli o tome ko su kandidati za ovu vrstu porođaja, kao i stroge smernice za održavanje bazena u smislu infekcija, čistoće i izbora pacijenata.“

Dr Viktor Klajn, direktor za bezbednost pacijenata i smanjenje rizika u ginekologiji i akušerstvu odseka North Shore-LIJ zdravstvenog sistema u Great Neck, rekao je da „porođaj pod vodom u nekim slučajevima i u nekim fazama porođaja može pružiti koristi ženama, ali porođaj pod vodom nema značajnu korist za bebe, a ima potencijalno ozbiljne rizike.“

Napomene

Nedavno se na jednoj od naših televizija vodila polemika o prednostima porođaja kod kuće i u vodi gde se dosta govorilo o pravu žena na izbor.

Međutim, tada nije ukazano na to da je za pravilan izbor potrebno da ženi budu dostupne sve informacije.

Podvodni porođaji iziskuju dodatne, relativno velike troškove, koje „neko treba da plati“.

U relativno retkim slučajevima kod ovakvih porođaja mogu nastati zdravstvene komplikacije, čak i fatalne, opasne po majku i bebu. Treba napomenuti da se prilikom „podvodnog“ porođaja ili porođaja u kući u slučaju komplikacija teže i sporije reaguje, jer nisu dostupna sva savremena sredstva i oprema.

Podvodni porođaji ponekad proteknu bez problema, ali mogu ostaviti posledice na bebu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike