najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Poremećaj seksualne funkcije kod žena (4)

Lečenje seksualne disfunkcije žena predstavlja vrlo složen proces, koji mora da uključi lekare raznih specijalnosti i psihologe koji se bave ovim problemom.

Osobe koje boluju od hroničnih bolesti kao što su visok krvni pritisak, povišen holesterol, ili poremećaj lučenja štitne žlezde – treba vrlo ozbiljno da leče ova oboljenja jer ona značajno doprinose seksualnoj disfunkciji. Treba odabrati lekove koji su efikasni, a pri tom imaju vrlo mali uticaj na seksualnu funkciju u smislu seksualnog uzbuđenja i doživljavanja orgazma.

Trebalo bi promeniti i način života i odabrati onaj koji će poboljšati kvalitet seksualnih funkcija. Pravilna i odmerena ishrana, povećana fizička aktivnost, prekid pušenja, smanjenje unošenja alkohola – sve to može doprineti poboljšanju seksualnog života osobe.

Na kvalitet seksualnog života bitno utiče i hronični umor i slabo spavanje, pa osoba treba da nauči da planira seksualni odnos kada je odmorna i dobro ispavana.

Da bi se povećala seksualna komunikacija partnera i izbegla rutina koja prerasta u dosadu, trebalo bi uvesti i druge metode koje izazivaju seksualno uzbuđenje. Trebalo bi, recimo, promeniti položaj prilikom seksualnog odnosa i zauzeti položaj koji će izazvati najmanje neprijatnih senzacija kod osoba koje imaju problema sa vaginom i malom karlicom.

Preporučuje se potapanje u toplu vodu pre odnosa, jer to dovodi do opuštanja mišića.

Osobe koje imaju bolove prilikom seksualnog odnosa treba da se obrate lekaru specijalisti koji se bavi lečenjem bola, jer je to neobično važno.

Važna je i edukacija bolesnica kada je reč o normalnoj anatomiji genitalne regije i tome kako određene bolesti ili stanja mogu da utiču na tu regiju. Postoji veliki broj knjiga iz te oblasti koje takođe mogu da pomognu.

Seksualna terapija psihologa izuzetno je važna. Pacijentkinja će s psihologom moći da porazgovara:

  • o svom intimnom životu, brigama u vezi s njim
  • o nezadovoljstvu svojim fizičkim izgledom (preterana gojaznost, mršavost)
  • o promeni svog samopouzdanja kada je posredi seksualni život

Osobe kod kojih je došlo do poremećaja ili prestanka menstruacije i koje imaju napade iznenadnog i preteranog znojenja treba da:

  • izbegavaju jako začinjenu hranu
  • piju samo jednu kafu dnevno
  • smanje unošenje alkoholnih pića
  • nauče da ritmično dišu
  • primene akupunkturu

Osobe koje pate od suvoće vagine treba da koriste sredstva koje će im umanjiti ili ublažiti negativan efekat tog stanja. Može da se koristi vitamin E gel, koji se aplicira lokalno, kao i preparat koji se zove replens. Vaginalna lubrikantna sredstva koriste se za vreme seksualnog odnosa i mnogi koji ih koriste smatraju da povećavaju užitak pri odnosu. Proizvode koji sadrže petroleum u svom sastavu (vazelin) treba izbegavati jer nadražuju sluzokožu vagine.

Seksualna pomagala kao što su vaginalni dilatator (za proširenje ulaza vagine) ili stimulator klitorisa – od velike su pomoći osobama koji imaju ožiljke od prethodnih operacija ili od zračenja i koje imaju bolni snošaj.

Od lekova se najčešće koriste estrogen i progesteron (kod osoba koje imaju matericu). Mnoge žene se plaše ove terapije zbog povećanog rizika od nastanka raka dojke i nastanka srčanih oboljenja. Zbog toga se mnoge odlučuju za upotrebu estrogena koji se lokalno aplicira (krema, tablete i estrogeni prsten) i efikasno leči vaginalni problem.

Srodni članci:

 

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike