U trendu

Prva beba od TRI roditelja!

Najnovija dostignuća na polju genetike naučnicima su omogućila da prilikom veštačke oplodnje koriste gene jednog oca i dve majke. Ove godine Velika Britanija očekuje rođenje deteta od tri roditelja, a u pitanju su čak dva slučaja koja su odobrile nadležne institucije.

Retko stanje

Iz centra zaduženog za sprovođenje ovog postupka nisu hteli da potvrde da je procedura počela jer štite pacijente, ali iz Agencije za ljudsku fertilizaciju i embriologiju (HFEA) naveli su da su odobrili dva slučaja, a u pitanju su žene koje pate od retkog stanja poznatog kao MERRF sindrom.

Velika Britanija je prva zemlja koja je službeno odobrila upotrebu tehnike terapije zamene mitohondrija, a sve u svrhu sprečavanja naslednih mitohondrijskih poremećaja. Sam postupak je sličan veštačkoj oplodnji, ali se koristi genetski materijal troje ljudi. Sve je osmišljeno kako bi se pomoglo ženama koje imaju genetske mutacije mitohondrija, da ih ne bi prenele svom potomstvu.

Izvor energije

Britanski naučnici premestili su jezgro iz jajne ćelije majke u kojoj su bolesne mitohondrije u jednu doniranu jajnu ćeliju, gde se nalaze zdrave. Mitohondrijski geni u tom slučaju služe kao izvor energije, ali tek svi oni drugi geni koji se nalaze u jezgru, a koji se naslede od prave majke, određuju osobine ličnosti deteta.

Čovek inače ima više od 20 hiljada gena, a tim postupkom se od treće osobe uzima njih samo 37. Ovom metodom dete nasljeđuje samo 0,1 posto DNK donatorke.

Žive nekoliko godina

U Velikoj Britaniji godišnje se rađa oko 150 dece s posljedicama mitohondrijskih bolesti koje onda uzrokuju slepoću, srčane probleme, nemogućnost gutanja i odumiranje mišića. Takva deca najčešće žive samo nekoliko godina.

2 komentara
  1. ANDREJ

    Zene koje imaju navedeni genetski problem,nebi trebalo ni da pokusavaju da rode decu.Radjati decu po svaku cenu,nije pozeljno,a jos manje igrati se genetikom,pa ma to radili i najpoznatiji svetski geneticari.Igrati se Boga, opasno je i nemoralno i kosi se sa lekarskom etikom.!!!

  2. Vladimir

    Rugamo se Bogu. Nije dobro.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike