Rani porođaj i komplikacije

Za neke žene, poslednjih nekoliko nedelja trudnoće može biti fizički i emotivno iscrpljujuće. Bolovi, oticanje udova i anksioznost pre početka trudova – deo su prirodnog procesa trudnoće, ali i to može biti nepodnošljivo. Možda se čini da sopstveni izbor ranog porođaja može ublažiti simptome u vezi sa kasnim periodom trudnoće, ali istraživači sa Mejo klinike iz Sjedinjenih Država upozoravaju da se tako zapravo povećava rizik od komplikacija za majku i novorođenče.
Rani porođaj
Puna trudnoća se računa 40 nedelja nakon poslednje menstruacije. Sam porođaj može se javiti u periodu posle 37. nedelje, dok se ranim porođajem smatra period između 37 nedelja i 38 nedelja i šest dana. Prema istraživačima, oko 10 do 15% svih porođaja u Sjedinjenim Državama vrši se pre navršene 39. nedelje bez pravih medicinskih indikacija za rani porođaj.
Rizici
„Stope morbiditeta i mortaliteta povećane su kod majki i beba koje su rođene u ranom periodu u odnosu na bebe rođene nakon 39 nedelja ili kasnije. Prema tome, postoji potreba o unapređenju svesti o rizicima u vezi sa tim“, kaže Jani Jensen, akušer i vodeći autor studije.
Povećani rizici za novorođenčad uključuju respiratorne poteškoće, probleme sa hranjenjem, kao i cerebralnu paralizu, iako je ukupan rizik na niskom nivou. Ovi morbiditeti takođe mogu dovesti do veće stope prijema na neonatalno odeljenje intenzivne nege.
Sopstveni izbor ranog porođaja zahteva da porođaj bude izazvan, što uključuje lekove ili zahvate koji će pokrenuti trudove. To može da dovede do produženog porođaja, što zahteva upotrebu instrumenata kao što su klešta ili vakuum, a to može izazvati infekcije ili krvarenje. Takođe, postoji povećan rizik od potrebe da se trudnica podvrgne carskom rezu, a dugoročno bi to moglo značiti više hirurških komplikacija za majku.
Povećanje svesti trudnica
„To nije potpuno benigna procedura", kaže dr Jensen, koji vidi veliku potrebu da se poveća svest kod pacijenata i percepcija javnosti o terminima trudnoće i kada je bezbedno da se beba rodi. Jedno istraživanje u koje je bilo uključeno 650 žena koje su se nedavno porodile, ustanovilo je da polovina ispitanika smatra da puna trudnoća traje od 37 do 38 nedelja, a 25% misli da je bezbedno da se beba rodi u periodu od 34. do 36. nedelje.
Kampanje za podizanje svesti javnosti i zdravstvenih radnika mogu pomoći boljem razumevanju mogućih komplikacija. Neke bolnice u Sjedinjenim Državama preduzele su korake kako bi se smanjila stopa ranih porođaja po sopstvenom izboru, kao što su sprovođenje politike koja zabranjuje lekarima zakazivanje izbornog porođaja pre 39. nedelje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike