Seks nakon porođaja

Foto: Niky_filipova/Pixabay.com

Bol tokom seksualnog odnosa česta je pojava posle porođaja. Prema novoj australijskoj studiji, skoro devet od deset žena oseti bol prvi put kada ima seksualni odnos nakon porođaja. Gotovo jedna četvrtina žena izjavila je da je imala bolove tokom seksa i 18 meseci nakon porođaja.

Studija je takođe otkrila da su žene koje su se porodile carskim rezom ili vaginalno „vakuum ekstrakcijom“ imale gotovo dva puta veće šanse za bolne seksualne odnose i do 18 meseci posle porođaja u odnosu na žene koje su imale spontani vaginalni porođaj.

“Činjenica je da gotovo sve žene osećaju bol pri prvom seksualnom odnosu posle porođaja, što ih iznenadi, bez obzira na to da li su nastavile sa seksom u prvih šest nedelja ili tri do šest meseci posle porođaja”, rekla je autor studije Stefani Braun, naučni savetnik „Murdoch“ dečjeg istraživačkog instituta. Ona je dodala da je istraživanje „razbilo uobičajenu pretpostavku“ da žene koje su imale carski rez imaju manje šanse da dožive seksualne poteškoće nakon porođaja.

Skoro 75% žena doživi bolan seksualni odnos, poznat kao dispareunija, u nekom trenutku svog života, a taj bol može nastati iz mnogih razloga, prema podacima Američkog koledža za akušerstvo i ginekologiju.

Dr Braun i njen tim došli su do saznanja da je jedna od šest žene u studiji doživela neku vrstu zlostavljanja partnera u roku od 12 meseci nakon porođaja. Ove žene obično imaju veće šanse za bol tokom seksa u poređenju sa ženama koje nisu bile zlostavljane.

Istraživanje

Istraživači su ispitivali više od 1.200 majki prvorotki iz šest australijskih bolnica. Prvi put su kontaktirali žene 15 nedelja nakon trudnoće, a potom na svaka 3 meseca do 18 meseci nakon porođaja. Skoro 28% žena je izjavilo da je doživelo bar jedan bolan seksualni odnos u godini pre trudnoće.

Polovina anketiranih žena obuhvaćenih istraživanjem imala je vaginalni porođaj, dok je skoro 11% njih imalo vaginalni porođaj uz pomoć vakuum ekstrakcije, a 11% se porodilo vaginalno uz pomoć instrumenata. Gotovo 30% žena porodilo se hitnim (medicinski nužnim) ili „izbornim“ carskim rezom.

Napominjemo da se u našim krajevima odavno ne primenjuje „vakuum ekstrakcija“.

Od žena koje su imale bolan seksualni odnos šest meseci nakon porođaja, jedna trećina je imala bolove i posle 18 meseci.

Osim „partnerskog“ zlostavljanja, i drugi faktori su povezani sa bolnim seksom i do 18 meseci posle porođaja: bolni seksualni odnosi pre trudnoće, nivo umora mlade majke, simptomi depresije, mali broj godina prvorotke.

Dr Braun smatra da su bezbednost i zdravlje majke i bebe tokom porođaja najvažniji, ali da se do sada nije dovoljno razmatralo kako način porođaja, vaginalni ili hirurški, utiče na kasnije komplikacije ili bolne intimne odnose.

Ona takođe upozorava da je bol tokom seksa “razumljiva reakcija” na emocionalno, fizičko ili seksualno zlostavljanja partnera i da bi lekari (ginekolozi) trebalo da budu spremni i na tu mogućnost tokom pregleda i razgovora sa mladim majkama (naročito prvorotkama).

Istraživači su uočili da žene obično nisu same govorile o zlostavljanju, već samo kao odgovor na direktno pitanje zdravstvenih stručnjaka. Isto tako, žene su sklone da ne pričaju o bolnim seksualnim odnosima, osim ako ih lekari ne pitaju direktno.

Iako u Australiji (gde je vršeno istraživanje) mediji vrve od snimaka povezanih sa seksom i seksualnošću, „pravi i ozbiljan seks“ i dalje je donekle tabu tema, posebno u kontekstu materinstva.

Na osnovu svega što smo naveli, istraživači smatraju da je veoma važno da lekari, ginekolozi i akušeri podstaknu žene, tokom pregleda i razgovora, na priču o seksualnim teškoćama, kako bi ti problemi lakše bili rešeni.

Reakcije

Dr Ketlin Borhard, akušer ginekolog u Hjuston metodističkoj bolnici u Teksasu, oduševljena je rezultatima ovih istraživanja: “Značajan broj žena koje treba prvi put da postanu majke brine se kako će vaginalni porođaj uticati na njihovo uživanje u seksu u odnosu na carski rez. Studija, međutim, pokazuje da je teorija prema kojoj je seks bolniji posle porođaja nego posle carskog reza – bila pogrešna.

Oko 10% njenih pacijentkinja odlučivalo se za carski rez zato što je mislilo da će nakon „običnog porođaja“ njihovi seksualni odnosi biti bolniji.

Interesantno je da žene mlađe od 35 godina slobodno pričaju s lekarima o bolnim seksualnim odnosima, dok žene starije od 50 godina imaju više problema sa stidom, zbog vaspitanja, i ređe (teže) pričaju o toj temi.

Zato dr Ketlin Borhard svojim pacijentkinjama često postavlja direktno, ali neuvredljivo pitanje “da li imate bezbolne seksualne odnose?“, kako bi više saznala o njihovim zdravstvenim i drugim problemima i našla način da se oni otklone.

Napomene

Rezultati studije nedavno su objavljeni u „Internacionalnom žurnalu za ginekologiju i akušterstvo“.

Ostavite komentar