Šta (ne) znate o polnim bolestima?

Foto: Zerocool/Pixabay.com

Najbolji seks je siguran seks. Vama to ništa ne znači jer se vi osećate sigurnim, kako u sebe, tako i u partnera. Da li uopšte znate kako možete dobiti neku od polnih bolesti i koje su one tačno? SVAKO može dobiti polnu bolest, ali žene je dobijaju češće od muškaraca.

Donekle najveći problem kod takve vrste bolesti jeste to što je neprimetna tj., nema nekih određenih simptoma, i kada se otkrije, već se proširila i “prenela” na neke druge delove i uzrokuje – vanmateričnu trudnoću, sterilitet, i dr. Uvek su ovakve bolesti opasnije za žene nego za muškarce.

Jedina sigurnost je redovna poseta ginekologu i česte kontrole i testovi.

Kako su se vremena promenila, čovek sve ranije stupa u seksualne odnose, tako da dve trećine onih koji imaju neku polnu bolest čine osobe mlađe od 25 godina. Šta vi možete uraditi da biste se zaštitili? Jedini efektni metod zaštite je prezervativ. Ako ga već ne koristite, onda ste valjda prethodno upoznati sa seksualnim iskustvom vašeg partnera i znate da je “veran” i da je trenutno samo sa vama.

Bilo kakve promene da primetite, što pre posetite lekara i uradite potrebne analize (pogotovo ako ste promenili partnera). Nemojte paničiti. Ako je otkriveno na vreme, dobićete neke antibiotike da pijete i vremenom ćete se otarasiti bolesti. U toku lečenja nemojte imati seksualne odnose. Budite fer i obavestite vašeg prošlog partnera da imate polnu bolest. Neka se i on(a) pregleda, jer se polne bolesti brzo šire, a ponavljamo opet, kasno otkrivaju.

Ostavite komentar